Kijkoperatie knie

Snelle diagnose kniegewricht

 

Met een kijkoperatie van de knie (arthroscopie) wordt de schade aan het kniegewricht in beeld gebracht. Verschillende aandoeningen in de knie kunnen direct gezien worden zonder de knie helemaal open te maken, zoals:

  • Meniscusscheuren;
  • Losse stukjes bot of kraakbeen;
  • Kruisbandscheuren;
  • Kraakbeenbeschadigingen;
  • Slijmvliesontsteking.
 
Een meniscusscheur (voetbalknietje) leent zich bij uitstek voor een arthroscopische behandeling. Alleen het gescheurde deel wordt verwijderd en het intacte deel blijft op zijn plaats. Soms kan een meniscusscheur gehecht worden. Loss stukjes kraakbeen en bot kunnen direct verwijderd worden. Beschadigd kraakbeen kan echter niet worden hersteld. Enig herstel is mogelijk, maar gaat zeer langzaam.
Een groot voordeel van arthroscopische operaties is dat het herstel in het algemeen heel vlot verloopt en dat vrijwel altijd direct na de ingreep de knie weer volledig belast mag worden. Dit is uiteraard afhankelijk van het verloop van de ingreep.

De ingreep

Er wordt een dun kijkertje (arthroscoop) via een klein (1cm) sneetje aan de voorkant van de knie ingebracht. De kijker wordt aangesloten op een videocamera, die weer verbonden is met een beeldscherm. De kijker wordt tevens aangesloten op een lichtkabel, waardoor de binnenkant van de knie flink verlicht wordt.

Via een aparte aan-en afvoeropening wordt het gewricht voortdurend gespoeld met een zoutwateroplossing. Tijdens de operatie kan een tangetje of schaartje in het gewricht worden gebracht om de ingreep uit te voeren. Soms wordt tijdens de operatie besloten om direct een grotere snee in de knie te maken, omdat de gevonden aandoening niet met arthroscopie te behandelen is. De nabehandeling wordt dan vaak anders. De operatiesneetjes worden gehecht of afgeplakt met hechtpleister en afgedekt met een gaas. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

De kijkoperatie vindt plaats onder algehele of spinale anesthesie (ruggenprik) in dagbehandeling, u kunt dezelfde dag weer naar huis.

Herstel

Na de operatie kunt u de knie met mate belasten op geleide van de pijn en zwelling van de knie. Buigen van de knie mag, maar met mate, omdat de wondjes anders openspringen. Het is dan ook raadzaam om na de operatie krukken te gebruiken. Belast uw knie de eerste 3 tot 5 dagen na de ingreep niet te veel en neem tijdig uw rust door uw been hoog te leggen.

Om de knie zit een drukverband, deze mag u na 4 dagen verwijderen. Belangrijk is dat u er bij het douchen voor zorgt dat de wondjes droog en steriel blijven, zodat de wondjes kunnen genezen en de kans op infectie zo klein mogelijk is.

Als het nodig is krijgt u fysiotherapie, maar vaak is zelf oefenen voldoende. Een oefeningen folder krijgt u na de ingreep.

Het moment waarop u weer kunt werken, is afhankelijk van de aard van de ingreep en het soort werk dat u doet. In het algemeen wordt 2 weken aangehouden voor zittend werk en 3 weken voor zwaarder werk. Sporthervatting kan ook 

Consult

Voor meer informatie over deze behandeling, Medisch Centrum Waalre of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers via 040 – 22 22 370 of via email.

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.