Kijkoperatie knie

Snelle diagnose kniegewricht

 

Met een kijkoperatie van de knie (arthroscopie) wordt de schade aan het kniegewricht in beeld gebracht. Tijdens een kijkoperatie aan de knie kunnen de meeste, relatief kleine, aandoeningen direct worden hersteld, zoals:

  • Scheuren in meniscus;
  • Kraakbeenbehandeling;
  • Verwijderen van losse stukjes bot.

De ingreep

Een kijkoperatie in de knie wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Aan de voorzijde van de knie worden 2 kleine incisies gemaakt ten behoeve van het inbrengen van de arthroscoop (kijkbuis) en kleine instrumenten. In sommige gevallen is een 3e incisie nodig voor extra instrumenten. Na de ingreep worden de sneetjes gehecht en verbonden.

De kijkoperatie vindt plaats onder narcose in dagbehandeling, u kunt dezelfde dag weer naar huis.

Herstel

Na de operatie kunt u de knie belasten op geleide van de pijn en zwelling van de knie. Om uw knie met mate te belasten, is het raadzaam om na de operatie krukken te gebruiken. Volledige belasting is toegestaan indien dit mogelijk is. U krijgt van de orthopedisch chirurg of de fysiotherapeut instructies voor oefeningen met de knie. Om pijn en zwelling tegen te gaan, kunt u de knie koelen en het been hoog leggen.

Om de knie zit een drukverband, deze kan na enkele dagen worden verwijderd. Belangrijk is dat u er bij het douchen voor zorgt dat de wondjes droog en steriel blijven, zodat de wondjes kunnen genezen en de kans op infectie zo klein mogelijk is.

Fietsen kunt u zodra u de knie weer goed kunt buigen. Andere sporten kunnen meestal na ongeveer 6 weken weer hervat worden, mits uw knie niet meer gezwollen is en betrouwbaar aanvoelt. Autorijden mag als het verband is verwijderd en u zelf een goed en vertrouwd gevoel over uw knie heeft. U krijgt van de orthopedisch chirurg of de fysiotherapeut instructies voor oefeningen met de knie, in sommige gevallen is fysiotherapie noodzakelijk.

Consult

Voor meer informatie over deze behandeling, Medisch Centrum Waalre of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers via 040 – 22 22 370 of via email.

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.