Pijn aan de duim

Aan de basis van de duim (tegen de pols) bevindt zich het duimbasis gewricht. Dit zadelvormig gewricht bestaat uit een handwortelbotje (pols zijde) en het middenhandsbeen van de duim (duim zijde). Het is dit gewricht dat verantwoordelijk is voor de grote beweeglijkheid van de duim. Dit gewricht zorgt er bijvoorbeeld voor dat de hand in staat is een knijpbeweging te maken.

Duimbasis artrose

duimbasis artroseRondom de uiteinden van alle gewrichtsbotten bevindt zich een laag kraakbeen dat ervoor zorgt dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. Artrose (ofwel slijtage) treedt op wanneer deze laag slijt waardoor de ‘blote’ botten tegen elkaar kunnen schuren. Bij een duimbasis artrose is er enige vorm van slijtage aan het zadelvormig gewricht wat diverse symptomen kan veroorzaken. Deze slijtage is vaak een teken van ouderdom, maar ook mensen die veel en langdurig werk met de handen hebben verricht of eerdere beschadigingen hebben opgedaan aan het gewricht, kunnen de slijtage al op jongere leeftijd ontwikkelen.

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom is een zeurende pijn aan de basis van de duim bij de aansluiting met de pols. Deze pijn uit zich meestal aan de handrugzijde (buitenkant hand). Deze pijn kan verergeren bij normale dagelijkse handelingen waarbij een knijpbeweging vaak wordt gecombineerd met het draaien van de pols. Het openen van potten of het omdraaien van een sleutel in een slot zijn hier voorbeelden van.

De behandeling – ingreep

Nadat een duimbasis artrose is vastgesteld door de orthopedisch chirurg wordt er eerst een diagnose gesteld van de aard van de slijtage. Een milde artrose wordt in eerste instantie conservatief behandeld met behulp van pijnmedicatie of door het aanmeten van orthopedische spalken die zorgen dat het gewricht wordt ondersteund tijdens de dagelijkse handelingen.

Indien het gaat om een zware artrose of als de conservatieve behandeling geen resultaat toont, wordt door de orthopedisch chirurg bekeken of een operatie de beste optie is. Hoewel de behandeling op verschillende manieren kan worden uitgevoerd, verkiezen de orthopedisch chirurgen bij QUOLE Medisch Centrum Waalre een reconstructieve operatie. Tijdens deze operatie wordt het versleten gewricht verwijderd waarna er middels een peestransplantatie een nieuw gewricht wordt gemaakt. Hierdoor behoudt de duim een groot gedeelte van de bewegingsvrijheid en kracht en is weer verlost van pijn. Deze operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose of lokale verdoving.

Complicaties

In zeldzame gevallen treedt er een complicatie op, zoals een infectie, vaatzenuw letsel, peesletsel, dystrofie, etc.

Herstel

De eerste 4 weken moet er een ondersteunende spalk gedragen worden ter ondersteuning en zal de orthopedisch chirurg een vitamine C kuur voorschrijven tegen dystrofie. Bij eventuele napijn kan er ook nog pijnmedicatie worden voorgeschreven. Na deze periode moet er begonnen worden aan het revalidatietraject onder begeleiding van de fysiotherapeut of ergotherapeut om de hand weer sterk en soepel te krijgen. Het herstel kan tot een jaar duren en de kracht die men terug krijgt is gemiddeld 80% van vroeger.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie