Navelbreuk (hernia umbilicalis) enen maagkuilbreuk (hernia epigastrica)

Herstel van een zwakke buikwand

Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand, dit is te herkennen aan een zwelling. Een breuk kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Deze uitrekking kan optreden door bijvoorbeeld zwaar tillen, toename van lichaamsgewicht en veel hoesten of persen. Er zijn een aantal veel voorkomende plaatsen van een breuk in de buikwand: liesstreek, littekens en navel.

Bij een navelbreuk bevindt de uitstulping zich in de navel. Dit is zichtbaar als een zwelling in de navel. Naast de zwelling kunt u een pijnlijk en branderig gevoel in de navel ervaren, soms gepaard gaand met misselijkheid. Het is belangrijk om te weten dat een navelbreuk nooit vanzelf verdwijnt. Bij aanhoudende druk kan deze zelfs groter worden. Bijkomend risico is het bekneld raken van de uitstulping, waarna een spoedoperatie nodig is.

Een navelbreuk kan een aangeboren of verworven defect zijn van de buikwand. Een aangeboren navelbreuk hersteld zich meestal vanzelf binnen de eerste 3 levensjaren. Beklemming van een navelbreuk op kinderleeftijd is zeldzaam.Een verworven navelbreuk op latere leeftijd dient operatief te worden hersteld.

De ingreep

Om een navelbreuk te verhelpen, wordt een snede gemaakt ter plaatse van de breuk. De uitstulping wordt opgeheven. Als het nodig is, wordt de zwakke plek in de buikwand hersteld door gebruik te maken van de buikwand zelf. Het is ook mogelijk dat er een kunststof matje wordt ingehecht op de plaats van de breuk, ter versteviging van de zwakke plek.

De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen die na enkele weken zijn verdwenen.

Een behandeling van een navelbreuk wordt uitgevoerd door de algemeen chirurg onder algehele narcose. U mag dezelfde dag nog naar huis.

Herstel

Na de behandeling kunt u het behandelde gebied bij persen en hoesten met uw hand ondersteunen. Het operatiegebied kan pijnlijk zijn, maar u krijgt hiervoor pijnstilling. Na de operatie dient u rust te houden, waarna u rustig uw dagelijkse werkzaamheden kan hervatten. Uw lichaam geeft aan wat mogelijk is.

Na herstel van grote breuken wordt een breukband voor enkele weken geadviseerd. Zoals bij elke operatie is er kans op complicaties. Specifieke complicaties die kunnen optreden na de behandeling van een navelbreuk zijn bloedingen. Dit is te herkennen door blauwe verkleuringen in het behandelde gebied.

Maagkuilbreukje

Bij een breuk in het peesblad tussen de rechte buikspieren, bevindt de zwelling zich in de middenlijn boven de navel (maagkuilbreukje of hernia epigastrica).

Bij de behandeling wordt meestal een rechte snede in de middenlijn gemaakt. Grotere breuken krijgen net als bij de navelbreuk ter versteviging een matje.  Het herstel verloopt als bij een navelbreuk

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts nodig.

Specialisme: Algemene chirurgie