Aambeien

Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen aan het eind van de endeldarm en het begin van de sluitspier. Zo’n zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt met slijmvlies. Aambeien zijn meestal het gevolg van een verzameling van de volgende aandoeningen:

  • vaak en hard persen tijdens de stoelgang;
  • onvoldoende lichaamsbeweging / langdurig zitten;
  • uitstel van ontlasten bij aandrang;
  • een hoog lichaamsgewicht.

Aambeien kunnen zowel inwendig als uitwendig zijn met symptomen als jeuk, een drukkend gevoel, licht bloedverlies bij de ontlasting of ongecontroleerd vochtverlies als gevolg.

Het verwijderen van aambeien

Tijdens het consult met de specialist wordt duidelijk voor welke behandelmethode de aambeien in aanmerking komen. In de meeste gevallen is dit een ´Barron Ligatie´ oftewel ´elastiekjes schieten´. Tijdens deze behandeling worden de aambeien opgezocht, het slijmvlies afgezogen en de aambei afgebonden door het aanbrengen van een elastiekje. Het aanbrengen van deze elastiekjes kan direct na het eerste consult plaatsvinden. Een tweede afspraak is meestal niet nodig.

De afgebonden aambei sterft binnen 10 dagen en u houdt er een klein (niet zichtbaar) litteken aan over.

Bij volledig uitgezakte of zeer grote aambeien kan het mogelijk zijn dat andere behandelmethoden nodig zijn. Mocht de specialist dit constateren, dan zal hij het eventuele vervolgtraject met u bespreken.

Herstel

Direct na de behandeling met de elastiekjes, inspuiting en het infrarood licht, voelt u tot 2 dagen na de behandeling een aandranggevoel. Een douche of bad kan verlichting geven. De stoelgang kan na de behandeling pijnlijk zijn. Licht bloedverlies bij uw ontlasting is dan ook een veelvoorkomend maar normaal verschijnsel. U dient rekening te houden met uw voedsel om harde ontlasting te voorkomen. De wond dient u regelmatig te verzorgen. Indien nodig, schrijft de arts u zitbaden voor. Meestal kunt na 2 dagen uw dagelijkse activiteiten hervatten.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts nodig.

Specialisme: Dermatologie