De natuurlijke glow

Elke man of vrouw krijgt in meer of mindere mate te maken met het verouderingsproces. Het gezicht, de hals of de handen laten de levenservaring zien. Maar soms wordt deze ‘ervaring’ als storend gezien omdat de balans tussen de uitstraling en de gevoelsleeftijd niet klopt. Om deze balans weer terug te brengen kan de tand des tijds worden teruggedraaid met injectables. De natuurlijke glow komt dan weer terug in het gezicht.

Een betere versie van jezelf

Is het niet de veroudering maar juist een specifiek kenmerk in het gezicht wat de balans verstoort, dan is dat ook zonder snijden op te lossen. En dat hoeft niet eens overduidelijk zichtbaar te zijn. Juist de subtiele veranderingen in het gezicht kunnen de uitstraling volledig veranderen. Zo kan een filler in de kaaklijn het gezicht slanker laten lijken en een filler in de neus een bobbel verbergen.
Maar ook bij de lippen, acnelittekens, een gummysmile, wallen of de lijntjes langs de mond kan een filler een ergernis weghalen.

Rimpelbehandeling met injectables: spier ontspanners en fillers

Rimpels bestaan in verschillende vormen; statische rimpels en dynamische rimpels. De elasticiteit van de huid neemt af bij het ouder worden. Hierdoor verliest het gezicht ‘vulling’. Dit proces is natuurlijk, maar wordt versterkt door ziekte, stress, overmatig alcoholgebruik, roken, sterke vermagering en uv-straling. Dit kan met een beetje hulp teruggedraaid worden. Beide soorten rimpels kunnen behandeld worden met injectables. De injectables, zowel de tijdelijke spier ontspanner als de fillers worden bij Quole Medisch Centrum Waalre uitsluitend door een arts geplaatst.

Sculpting met injectables

Niet alleen rimpels kunnen een reden zijn om een behandeling met injectables te ondergaan. Met een fillerbehandeling kunnen ook delen in het gezicht opgevuld worden. Daarnaast worden fillers  gebruikt voor het verminderen van littekens, het versterken van de kaaklijn en een neuscorrectie. Op deze manier wordt het gezicht opnieuw vormgegeven.

Medische toepassing van tijdelijke spier ontspanning: BOtulineTOXine

Botulinetoxine is de werkzame stof die gebruikt wordt voor een tijdelijke spier ontspanning. Deze spier ontspanner kent vele toepassingen. Naast de cosmetische toepassing kan het ook toegepast worden bij de behandeling van vaginisme en bij overmatig zweten: hyperhidrosis.
Bij de behandeling van vaginisme zorgt de behandeling ervoor dat de vaginamond zich ontspant. Bij de behandeling van de hyperhidrosis (zweten) zorgt een bestandsdeel -een eiwit- in de botulinetoxine dat de zweetproductie wordt geremd.

Wat zijn injectables?

Injectables is de verzamelnaam voor alles wat in de huid wordt gespoten om rimpels en plooien te verminderen of om het gezicht te vormen. Ze zijn het non-operatieve alternatief voor een facelift. Injectables zijn in 2 groepen te verdelen: fillers en tijdelijke spier ontspanners.

Fillers

Fillers worden gebruikt om statische rimpels en plooien op te vullen; rimpels die altijd zichtbaar zijn (ook zonder expressieve gezichtsuitdrukking). Dit zijn ook wel de diepere rimpels langs de mondhoeken en in het voorhoofd. Een filler vult een rimpel van binnenuit op. Daarnaast kan de arts met fillers de contouren van het gezicht aanpassen. Bij Quole Medisch Centrum Waalre wordt alleen gebruik gemaakt van tijdelijke fillers op basis van hyaluronzuur, dus geen permanente fillers. Hyaluronzuur komt van nature in het menselijk lichaam voor en is een stof die vocht aantrekt en vasthoudt. Wij werken met fillers van het merk Juvéderm. Bent u benieuwd naar de verschillen tussen de diverse fillers, klik dan hier. De arts zal u tijdens het consult adviseren, zodat u samen de filler kiest die het beste past bij uw wens.

De behandeling met een filler

Fillers worden in principe zonder verdoving ingebracht, alleen bij de bovenlip wordt er een kleine verdoving gebruikt. De filler wordt met een dunne injectienaald in de huid of vlak onder de huid ingespoten. Het behandelde gebied wordt vervolgens gemasseerd om de vloeistof gelijkmatig te verdelen.

Hoe snel is het resultaat zichtbaar?

Het resultaat is direct zichtbaar. Als de behandelde plaats nog wat rood of gezwollen is, kan de plek gekoeld worden. De roodheid verdwijnt heel snel. Na de behandeling kunt u meteen uw dagelijkse werkzaamheden hervatten. Veel cliënten laten fillers in hun ‘middagpauze’ plaatsen. Wij adviseren wel om behandelingen bij de schoonheidsspecialist, een sauna- en/of zonnebankbezoek pas een week na uw fillerbehandeling te plannen.

Hoelang blijft een filler zitten?

De tijd waarin hyaluronzuur door het lichaam wordt afgebroken, verschilt per persoon. En ook de plaats waar de filler wordt toegepast beïnvloedt de afbraaksnelheid van de filler. Over het algemeen zal het hyaluronzuur op een plek met veel beweging sneller verdwijnen dan een plek met weinig tot geen beweging.
Het is niet zo dat de filler uit het lichaam is zodra het effect niet meer zichtbaar is. De tevredenheid van de cliënt zegt dan ook meer over het zichtbare effect dan de aanwezigheid van de filler in het lichaam. De meeste cliënten zijn na 6 tot 8 maanden niet meer tevreden. Het voordeel is wel dat er voor de herhaalbehandeling vaak minder hyaluronzuur nodig is omdat er nog een restant aanwezig is. Houd er wel rekening mee dat in sommige gevallen de filler tot wel 24 maanden zichtbaar blijft.

Risico’s en complicaties bij fillers

Zoals bij elke behandeling bestaat er bij een fillerbehandeling een (kleine) kans op een infectie of een allergische reactie. In dat geval wordt de behandelde plek behandeld met hyalunidase. Dit lost de hyaluronzuur op waardoor de klachten verdwijnen. Mocht je ergens allergisch voor zijn dan kun je dat het beste aangeven tijdens het consult.
Tijdens en kort na de behandeling zal het gebied wel wat rood en gezwollen kunnen zijn, dit zijn normale reacties van de huid. In sommige gevallen verdwijnt deze roodheid en zwelling pas na een paar dagen. Mocht de behandelde plek wat blauw zijn geworden dan is er waarschijnlijk een klein vaatje gesprongen. Dit is niet erg en dit verdwijnt net zo snel als een reguliere blauwe plek. Als u twijfelt over uw herstel, neem dan altijd contact op met uw behandeld arts.

Let op: U moet wel fit zijn op het moment van de behandeling. Heeft u koorts, griep of een ontsteking dan raden wij het u af om de behandeling te ondergaan. U kunt dan beter uw behandeling verzetten.

BOtulineTOXine

Botulinetoxine is de werkzame stof die gebruikt wordt om spieren tijdelijk te ontspannen. In botulinetoxine zit een eiwit dat een spier tijdelijk ontspant doordat het signaal tussen de spier en de hersenen tijdelijk wordt ‘belemmerd’. Het wordt o.a. gebruikt voor de behandeling van dynamische rimpels, ook wel expressierimpels genoemd. Dit zijn rimpels die ontstaan wanneer het gezicht beweegt (bijvoorbeeld bij het praten of lachen). Dynamische rimpels zijn fijner dan statische rimpels. Om het effect van de spier ontspanning te behouden, is het mogelijk om een behandeling te herhalen. Het is ook mogelijk om een behandeling te combineren met een fillerbehandeling.

De behandeling met spier ontspanners

De spier ontspanner wordt ingebracht door een reeks van kleine prikjes in de spier. Na de behandeling mag u de eerste uren niet wrijven op het behandeld gebied. Ook moet u proberen om uw hoofd de eerste 3 uur niet te laten liggen en -zo min mogelijk- voorover te buigen. De vloeistof moet namelijk op de plek van het inspuiten blijven en niet verplaatsen naar een andere spier.

Hoe snel is het resultaat zichtbaar?

Het resultaat van de behandeling is meestal na 3 dagen zichtbaar.

Hoelang werkt de spier ontspanner?

Het effect van de behandeling is ongeveer 3 tot 6 maanden zichtbaar. Wanneer de behandeling herhaald wordt, zal het resultaat langer zichtbaar blijven. Dit is ook afhankelijk van het behandelde gebied. Botulinetoxine wordt op een natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken.

Risico’s en complicaties

Zoals elke behandeling is ook een behandeling met een tijdelijk spier ontspanner niet geheel zonder risico’s. Complicaties komen zelden voor maar zijn niet uit te sluiten. De meest voorkomende complicatie is een hematoom (blauwe plek) of een ontsteking. Ook kan de botulinetoxine een allergische reactie veroorzaken. Wanneer u twijfelt over uw herstel, neem dan altijd direct contact op met uw behandeld arts.

Let op: U moet wel fit zijn op het moment van de behandeling. Heeft u koorts, griep of een ontsteking dan raden wij het u af om de behandeling te ondergaan. U kunt dan beter uw behandeling verzetten.

Consult

Het eerste consult bij Quole Medisch Centrum Waalre is gratis. Mocht u uiteindelijk de behandeling niet laten uitvoeren dan kunnen er kosten voor het consult in rekening worden gebracht.

Prijzen injectables

Specialisme: Cosmetische geneeskunde

Specialist: Vincent Donders