Pijn aan de hand na een harde val

Instabiliteit van de handwortelbeentjes ontstaat vaak na een harde val die verkeerd is opgevangen. De bandjes die de handwortelbeentjes bij elkaar houden kunnen scheuren, wat ertoe kan leiden dat de positie van de handwortelbeentjes verandert. Deze mobiliteit kan gepaard gaan met blokkeringen van het gewricht en pijn. Soms ontstaat het door chronisch te grote krachten op de pols, zoals bijvoorbeeld bij bankdrukken, etc.

Behandeling

Het behandelen van de instabiliteit van de handwortelbeentjes gebeurt vrijwel altijd operatief. Conservatieve behandelingen leiden zelden tot herstel van de bandjes tussen de verschillende handwortelbeentjes.

Operatie

Tijdens de reconstructieve operatie worden er door de orthopedisch chirurg nieuwe bandjes gecreëerd van het kapsel van het polsgewricht of van omliggende pezen die de positie van de handwortelbeentjes weer uitlijnen en stabiliseren.

Om deze reconstructie te stabiliseren en het genezingsproces te bevorderen worden er tijdens de operatie ook een aantal pennetjes in de handwortelbeentjes gezet die gedurende 2 maanden de hand extra stabiel houden zodat de nieuwe bandjes zich goed kunnen zetten middels ankertjes.

Complicaties

Eventuele complicaties die op kunnen treden na de operatie zijn kans op infectie, vaatzenuw letsel, dystrofie, kans op recidief instabiliteit (herhaling van het letsel), uitbreken van de ankertjes of dat de nieuwe kapselband niet goed vastgroeit.

Herstel

Na de operatie wordt de pols / onderarm voor 2 maanden in het gips gezet waarna er eventueel een traject bij de fysiotherapeut gevolgd dient te worden om de mobiliteit weer terug te brengen. De orthopedisch chirurg kan ook vitamine C kuur voorschrijven tegen dystrofie

De functionaliteit  wordt door oefeningen verbeterd en op geleide van de pijn en zwelling kan er op kracht getraind worden. Om de dagelijkse activiteiten weer op te kunnen pakken zou er tijdelijk ter ondersteuning een brace gebruikt kunnen worden.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie