Spataderen verwijderen

Behandeling van ontsierende aderen door ervaren fleboloog

Spataderen (varices) zijn verwijde aderen en komen meestal voor in de benen. Er wordt van spataderen gesproken wanneer op de benen duidelijk zichtbare (blauwe en) verdikte, meestal kronkelig verlopende, aderen aanwezig zijn.

Spataderen kunnen leiden tot kramp, jeuk of een onrustig en zwaar gevoel in de benen. Soms kan er huiduitslag ontstaan, huidverkleuring, vocht in het been of een moeilijk genezende wond.

Lees hier meer over veelgestelde vragen bij spataderen

De behandeling van spataderen

Voordat de behandeling plaats kan vinden, moet eerst worden vastgesteld om welke vorm van spataderen het gaat en wat er aan te doen is. Tijdens het consult van circa 30 minuten stelt de dermatoloog/fleboloog aan de hand van uw beschrijving van de klachten, het lichamelijk onderzoek en het Duplex (= echo) onderzoek de diagnose. Tevens bespreekt u tijdens dit eerste consult samen de behandelmogelijkheden.

Scleroseren

Scleroseren is het inspuiten van de spataderen met een soort lijm en wordt toegepast voor de kleine en middelgrote ontsierende spataderen. De spatader wordt geïnjecteerd met een vloeistof, waardoor de binnenwanden van de ader aan elkaar plakken. Deze vaten verschrompelen, waardoor de spatader uiteindelijk verdwijnt. Andere bloedvaten nemen de functie over. Omdat u alleen de prikjes voelt, is een verdoving bij deze behandeling niet nodig. Na het inspuiten wordt een stevig verband aangelegd, waarover u nog een elastische kous moet dragen. Het verband mag de derde dag worden verwijderd, maar de kous dient, afhankelijk van de concentratie van de ingespoten vloeistof, 2 dagen tot 2 weken na het inspuiten overdag te worden gedragen.Een aparte vorm van scleroseren is het scleroseren met schuim (foam). Hierbij wordt de scleroseervloeistof opgeklopt met lucht, waardoor er een stevig schuim ontstaat. Hiermee zijn de wat grotere spataderen te behandelen.

Müller Flebectomie

Spataderen verwijderen met Muller techniekMüller Flebectomie wordt gebruikt voor de kleine en middelgrote ontsierende spataderen, die als ‘kabels’ op de huid liggen. Via kleine sneetjes wordt de ontsierende of lastgevende spatader verwijderd. De sneetjes zijn zo klein dat ze niet gehecht hoeven te worden. De spatader wordt via deze sneetjes met een klein haakje in gedeeltes naar buiten getrokken. Voor deze behandeling wordt u plaatselijk verdoofd. Na de ingreep krijgt u een elastische kous aan. Deze draagt u enkele dagen tot ruim 1 week.

Endoveneuze laserbehandeling

De laserbehandeling is een endoveneuze techniek, die de klassieke chirurgische stripbehandeling nagenoeg heeft vervangen. Bij de laserbehandeling wordt onder echogeleide via één enkele insteekopening een lasercatheter in het te behandelen vat gebracht. Vervolgens wordt het gehele traject dat wordt behandeld lokaal verdoofd en wordt de spatader van binnenuit verwarmd en dichtgeschroeid. Deze behandeling vindt poliklinisch plaats en duurt gemiddeld 30 minuten. Na de behandeling dient u gedurende 1 dag een elastische kous te dragen. U kunt uw dagelijkse activiteiten direct weer hervatten, maar sporten is gedurende ongeveer 2 tot 3 weken niet toegestaan. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn kleine bloeduitstortingen en milde pijnklachten.

Herstel

spataderen verwijderenNa de diverse ingrepen kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer direct hervatten. Voor alle behandelingen geldt dat bewegen een sneller herstel bevordert. Na het scleroseren kunnen blauwe plekken en pijnlijke harde knobbeltjes (op de injectieplaats) ontstaan. Gewoonlijk verdwijnen deze binnen enkele weken. Na de behandeling kan tevens de huid bruin verkleuren. Dit verdwijnt na langere tijd. Bij zowel het behandelen middels Müller Flebectomie als Endoveneuze laserbehandeling is het mogelijk dat er een bloeduitstorting optreedt of dat er een trekkend gevoel ontstaat in het bovenbeen of de kuit. Dit komt door inwendig littekenweefsel en zal na een aantal weken verdwijnen.

Lees hier meer over veelgestelde vragen bij spataderen

Consult

Bent u geïnteresseerd in het maken van een afspraak met onze dermatoloog/fleboloog, neem dan contact op met één van onze medewerkers. Het eerste consult, inclusief (Duplex) vaatonderzoek, valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat de kosten worden vergoed door uw zorgverzekeraar, mits u bent doorverwezen door uw huisarts of bedrijfsarts. Let op: mogelijk wordt eerst uw eigen risico aangesproken.

Indien de spataderbehandeling medisch geïndiceerd is, worden de vervolgbehandelingen vergoed door uw zorgverzekeraar. Indien de behandeling niet voor vergoeding in aanmerking komt en u de ingreep toch wenst uit te laten voeren, dan hanteren wij hiervoor zeer nette tarieven.

Bij QUOLE Medisch Centrum Waalre bent u ervan verzekerd dat u geholpen wordt door ervaren medisch specialisten. Zij maken gebruik van professionele apparatuur en bieden goede nazorg!

Specialisme: Dermatologie

Prijzen onverzekerde zorg