11 november 2016
Door Joke Haartsen (uitstraling september 2016)

Vaginale overgangsklachten

Gemiddeld genomen komen vrouwen rond het 50e jaar in de overgang. In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken geen hormonen (oestrogenen) meer produceren. De periode van de overgang kan 5 tot 10 jaar duren.

De meeste klachten in de overgang variëren van opvliegers, transpireren, moeheid, spierpijn en ochtendstijfheid tot hartkloppingen, slechter slapen en stemmingswisselingen.

Na de overgang treden er vaak andere lichamelijke klachten op. Het lichaam heeft een nieuw evenwicht gevonden, dus de meeste overgangsklachten doven uit. Één van de klachten, die voor veel vrouwen na de overgang op de voorgrond staat, is vulvovaginale atrofie.

Vulvovaginale atrofie

Door de verminderde hormoonproductie treden er veranderingen op in de slijmvliezen en het bindweefsel rondom de vagina. De huid van de vagina wordt droger, dunner en gevoeliger. Dit wordt vulvovaginale atrofie genoemd. Ongeveer 40% van de vrouwen krijgt hier klachten van. De hormoonveranderingen na de overgang zorgen er ook voor dat de elasticiteit en stevigheid van de vagina afneemt, gevoeliger wordt voor infecties, droger is en minder makkelijk vochtig wordt bij het vrijen en dat in de loop van de jaren de vagina en de ingang van de vagina nauwer worden. Ook krijgen veel vrouwen hierdoor last van urineverlies.

Klachten van vulvovaginale atrofie kunnen behandeld worden met hormoontherapie. Vaak is dan een langdurige (levenslange) behandeling nodig. Tot nu toe was het enige alternatief voor vrouwen, die geen hormonen mogen of willen gebruiken, ‘niet hormonale vaginale bevochtigers’. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar. Bij ernstige klachten zijn deze over het algemeen minder effectief. Ook deze middelen moeten dan vervolgens levenslang gebruikt worden.

Laserbehandeling (Femilift)

De nieuwste vorm van behandeling is de laserbehandeling. Met een vaginale laserbehandeling kan de vaginawand hersteld worden. De laser stimuleert de slijmvliezen van de vagina waardoor de vagina verstevigt, beter wordt doorbloed en de bekleding van de vagina verjongt. De elasticiteit van de vagina komt hierdoor terug en de vagina wordt makkelijker vochtig, waardoor een verbeterde seksuele prikkeling optreedt. Bovendien vermindert door het verstevigen van de vaginawand eventueel urineverlies. Na 3 behandelingen zijn bij 80-90% van de vrouwen de klachten van onder andere branderigheid, droogheid, pijn bij het vrijen en urineverlies volledig verdwenen.

Neem vaginale klachten na de overgang niet voor lief. Behandelmogelijkheden verbeteren constant en kunnen met nieuwe technieken zoals de laserbehandeling een betrouwbaarder resultaat leveren.

Femilift laserbehandeling tegen vaginale klachten


Snel gezien en behandeld
Persoonlijke zorg
Vertrouwde omgeving
Ervaren specialisten
ZKN Kwaliteitskeurmerk