2 november 2020

Richtlijn voor behandeling van Glucocorticoïd geïnduceerde osteoporose aangenomen door NVR

Ron de Nijs, reumatoloog bij Medisch Centrum Waalre heeft zich hard gemaakt voor het verbeteren van de behandeling van glucocorticoïd geïnduceerde osteoporose (GIOP). Prednison wordt veelvuldig gebruikt in Nederland maar veroorzaakt ook botontkalking. Samen met collega’s van het Amsterdam UMC en het Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar heeft Ron de Nijs een nieuw standpunt ontwikkeld voor de behandeling en preventie van GIOP. De NVR, Nederlandse Vereniging van Reumatologen, heeft dit standpunt inmiddels overgenomen en de richtlijn is aangepast.

“In Nederland wordt veel prednison gebruikt, maar dat veroorzaakt snel botontkalking”, aldus onze reumatoloog Ron de Nijs. “De richtlijn voor behandeling van glucocorticoïd geïnduceerde osteoporose (GIOP) was al 18 jaar oud. Intussen is er nieuwe medicatie ontwikkeld die botontkalking kan voorkomen en zijn er andere inzichten in bijv. het afbouwen ervan. Met de nieuwe richtlijn voorkomen we de genoemde complicaties grotendeels en kunnen we met nieuwe medicatie beter maatwerk leveren. Dat komt de kwaliteit van leven ten goede”, aldus Ron de Nijs.

Inmiddels is Ron de Nijs ook betrokken bij de opzet van de eerste richtlijn Chronische Pijnrevalidatie. “Samen met o.a. de beroepsvereniging van revalidatieartsen en het kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten (FMS), ontwikkelen we handvatten die medisch specialisten helpen bij de keuze van de meest effectieve revalidatievorm en pijnbestrijding voor patiënten met een reumatische aandoening.”

Ron de Nijs is nauw betrokken bij het continu verbeteren van de behandeling van diverse ziektebeelden binnen de reumatologie. Zijn betrokkenheid gaat verder dan de reguliere patiëntenzorg. Heeft u reumatische klachten of moet u te lang wachten in het ziekenhuis? Klik hier voor meer informatie over de afdeling reumatologie binnen Medisch Centrum Waalre.

 

Snel gezien en behandeld
Persoonlijke zorg
Vertrouwde omgeving
Ervaren specialisten
ZKN Kwaliteitskeurmerk