Reumatologie

Behandeling van aandoeningen waarbij gewrichten, botten of spieren betrokken zijn

Reumatologie* is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met ziekten en aandoeningen die pijn in en/of misvormingen van het bewegingsapparaat veroorzaken: de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de slijmbeurzen en het bot. De precieze oorzaak van reumatische aandoeningen is onbekend en de meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. Met een goede behandeling kunnen uw klachten wel verminderen.

De diversiteit aan reumatische ziekten en aandoeningen is zeer groot. ze zijn in te delen in drie hoofdgroepen:

  • Artrose: aandoeningen waarbij het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast.
  • Ontstekingsreuma (reumatoïde artritis): auto-immuunziekten waarbij ontstekingen gewrichten, huid en organen kunnen aantasten.
  • Weke delen reuma: aandoeningen aan spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven, zoals o.a. peesontsteking (tendinitis), slijmbeursontsteking (bursitis), of fibromyalgie.

Bij QUOLE Medisch Centrum Waalre wordt u gezien en behandeld door een ervaren reumatoloog met brede ervaring. De behandelingen vinden plaats op onze locatie in Oisterwijk.

Wachtlijst reumatologie

Vanwege de planbare zorg en de kleinschaligheid van QUOLE Medisch Centrum Waalre, zijn we er op gericht om de wachtlijsten en de wachttijd tussen consult en behandeling zo kort mogelijk te houden. De behandelingen vinden plaats op onze locatie in Oisterwijk.

Bekijk hier de actuele wachttijden.

Zorgverzekering

Als IMSZ (Instelling voor Medisch Specialistische Zorg) mag QUOLE Medisch Centrum Waalre van het Ministerie van Volksgezondheid verzekerde zorg verlenen voor diverse reumatologische behandelingen. Om voor reumatologische zorg in aanmerking te komen, dient u in het bezit te zijn van een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts.

Omdat QUOLE Medisch Centrum Waalre voor de reumatologische zorg (nog) geen contracten heeft met de zorgverzekeraars, dient u de kosten zelf te declareren bij uw zorgverzekeraar. In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar minder dan 100% van de kosten van de behandeling (eigen risico buiten beschouwing gelaten).
In dat geval zullen wij slechts in rekening brengen wat door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Als extra service kunnen wij de financiële afhandeling met de zorgverzekeraar van u overnemen. Hiervoor kunt u een akte van cessie (overdracht van een vordering) ondertekenen.

Behandelingen reumatologie

Voor meer informatie over de aandoeningen en behandelingen, verwijzen wij graag naar de onderstaande folders van het Reumafonds.

reumatische gewrichtsontsteking
meest voorkomende reumatische aandoening, waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat
combinatie tussen ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis
reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten
ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht, en komt het meest voor in schouder, elleboog en knie
ontsteking op de plaats waar een of meer pezen aan het bot vastzitten
ontstekingen in een of enkele gewrichten, zowel in grote gewrichten, zoals schouder, knie of heup, als in kleine gewrichten, zoals vingers of tenen
zeldzame aandoening waarbij aanvallen van gewrichtsontstekingen voorkomen in een of enkele gewrichten
doordat banden en pezen te soepel zijn, krijgen gewrichten niet genoeg steun en worden ze te beweeglijk
aandoening waarbij botten poreus en minder stevig worden
ontsteking van een pees, met pijn en stijfheid tot gevolg, vooral in elleboog, schouder of knie
chronische pijn in spieren en bindweefsel, vaak gepaard met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen
spierpijn en stijfheid in nek, schouders of bekken

 

Specialisten

Ron de Nijs

*Reumatologie valt (nog) niet onder het ZKN keurmerk van QUOLE Medisch Centrum Waalre.
Snel gezien en behandeld
Persoonlijke zorg
Vertrouwde omgeving
Ervaren specialisten
ZKN Kwaliteitskeurmerk