Reumatologie

Behandeling van aandoeningen waarbij gewrichten, botten of spieren betrokken zijn

Reumatologie* is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met ziekten en aandoeningen die pijn in en/of misvormingen van het bewegingsapparaat veroorzaken: de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de slijmbeurzen en het bot. De precieze oorzaak van reumatische aandoeningen is onbekend en de meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. Met een goede behandeling kunnen uw klachten wel verminderen.

De diversiteit aan reumatische ziekten en aandoeningen is zeer groot. ze zijn in te delen in drie hoofdgroepen:

  • Artrose: aandoeningen waarbij het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast.
  • Ontstekingsreuma (reumatoïde artritis): auto-immuunziekten waarbij ontstekingen gewrichten, huid en organen kunnen aantasten.
  • Weke delen reuma: aandoeningen aan spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven, zoals o.a. peesontsteking (tendinitis), slijmbeursontsteking (bursitis), of fibromyalgie.

Bij QUOLE Medisch Centrum Waalre wordt u gezien en behandeld door een ervaren reumatoloog met brede ervaring. De behandelingen vinden plaats op onze locatie in Oisterwijk.

Wachtlijst reumatologie

Vanwege de planbare zorg en de kleinschaligheid van QUOLE Medisch Centrum Waalre, zijn we er op gericht om de wachtlijsten en de wachttijd tussen consult en behandeling zo kort mogelijk te houden. De behandelingen vinden plaats op onze locatie in Oisterwijk.

Bekijk hier de actuele wachttijden.

Zorgverzekering

Als IMSZ (Instelling voor Medisch Specialistische Zorg) mag QUOLE Medisch Centrum Waalre van het Ministerie van Volksgezondheid verzekerde zorg verlenen voor diverse reumatologische behandelingen. Om voor reumatologische zorg in aanmerking te komen, dient u in het bezit te zijn van een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts.

QUOLE Medisch Centrum Waalre heeft nog niet met alle zorgverzekeraars contracten voor de reumatologische zorg. Sommige zorgverzekeraars hebben ons nog niet gecontracteerd, omdat ze van mening zijn dat ze al voldoende zorg hebben ingekocht bij de ziekenhuizen. Toch zijn de wachttijden voor reumatologische behandelingen bij ziekenhuizen erg lang, dus wij delen die mening niet. We doen er alles aan om de zorgverzekeraars ervan te overtuigen dat ze meer patiënten in de gelegenheid moeten stellen om snel en goed behandeld te worden. U kunt ons helpen door de zorgverzekeraars te laten weten hoe lang u moet wachten bij het ziekenhuis en ze erop te wijzen dat het bij ons sneller kan.

Wanneer u bij ons behandeld wilt worden en er geen contract is tussen uw zorgverzekeraar en ons, dient u de kosten zelf te declareren bij uw zorgverzekeraar. Hierbij zijn een paar punten van aandacht.

Zorgverzekeraars hanteren een maximum tarief voor behandelingen. Dat tarief is in sommige gevallen lager dan de werkelijke kosten van de behandeling. In dat geval zullen wij slechts in rekening brengen wat de zorgverzekeraar als maximum tarief voor de betreffende behandeling hanteert. Het verschil wordt u dan kwijtgescholden.

Afhankelijk van het type verzekering dat u heeft afgesloten, kan het ook zijn dat u slechts een deel van het vastgestelde maximum tarief terugkrijgt. In die situatie wordt van u een eigen bijdrage verwacht om te voorzien in het verschil tussen het deel wat vergoed wordt en het bedrag dat wij in rekening brengen.

Eventuele aanspraak op uw eigen risico door de zorgverzekeraar wordt bij de berekeningen buiten beschouwing gelaten. Door afspraken rondom de administratieve verwerking van de declaraties, kan het wel voorkomen dat een deel van uw eigen risico via ons gefactureerd wordt.

U begrijpt wel, het zijn ingewikkelde administratieve afspraken en processen. Neem gerust contact met ons op wanneer u behoefte heeft aan meer duidelijkheid. Als extra service kunnen wij de financiële afhandeling met de zorgverzekeraar van u overnemen, mits de zorgverzekeraar dat toelaat. Het is dan mogelijk dat u een zgn. akte van cessie (overdracht van een vordering) moet ondertekenen.

Behandelingen reumatologie

Voor meer informatie over de aandoeningen en behandelingen, verwijzen wij graag naar de onderstaande folders van het Reumafonds.

reumatische gewrichtsontsteking
meest voorkomende reumatische aandoening, waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat
combinatie tussen ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis
reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten
ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht, en komt het meest voor in schouder, elleboog en knie
ontsteking op de plaats waar een of meer pezen aan het bot vastzitten
ontstekingen in een of enkele gewrichten, zowel in grote gewrichten, zoals schouder, knie of heup, als in kleine gewrichten, zoals vingers of tenen
zeldzame aandoening waarbij aanvallen van gewrichtsontstekingen voorkomen in een of enkele gewrichten
doordat banden en pezen te soepel zijn, krijgen gewrichten niet genoeg steun en worden ze te beweeglijk
aandoening waarbij botten poreus en minder stevig worden
ontsteking van een pees, met pijn en stijfheid tot gevolg, vooral in elleboog, schouder of knie
chronische pijn in spieren en bindweefsel, vaak gepaard met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen
spierpijn en stijfheid in nek, schouders of bekken

 

Specialisten

Ron de Nijs

*Reumatologie valt (nog) niet onder het ZKN keurmerk van QUOLE Medisch Centrum Waalre.
Snel gezien en behandeld
Persoonlijke zorg
Vertrouwde omgeving
Ervaren specialisten
ZKN Kwaliteitskeurmerk