Stressincontinentie (ongewild urineverlies)

In onderstaande video legt onze gynaecoloog Joke Haartsen uit wat stressincontinentie is en hoe de Femilift laserbehandeling de klachten kan verhelpen. Een van haar patiënten vertelt over haar positieve ervaringen met de laserbehandeling.

 Video: Medical Travel RTL4

Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies. Urineverlies treedt dan op bij drukverhogende momenten zoals lachen, niezen, hoesten en sporten. Stressincontinentie komt regelmatig voor bij jonge vrouwen, met name jonge moeders, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Bij stressincontinentie zijn verschillende soorten behandeling mogelijk: fysiotherapie, een operatie of een vaginale laserbehandeling. De keuze van behandeling is afhankelijk van uw klachten en uw voorkeur.

Over het algemeen wordt geadviseerd te beginnen met bekkenfysiotherapie. Deze therapie heeft als doel de bekkenbodemspieren te versterken en u te leren deze spieren bewust te gebruiken. Daardoor kunt u het urineverlies bij hoesten of lachen verminderen of voorkomen. Als bekkenfysiotherapie niet tot het gewenste resultaat heeft geleid, is laserbehandeling van de vagina of een operatie een mogelijkheid.

De Femilift laserbehandeling
Met een vaginale laserbehandeling (gefractioneerde CO2 laser) kan de vaginawand verstevigd worden. De laser stimuleert de slijmvliezen en het onderliggende bindweefsel van de vagina, waardoor de vagina de plasbuis beter ondersteunt.

Voor wie is de behandeling geschikt?
De behandeling is geschikt voor vrouwen met milde tot matige stressincontinentie.

De behandeling
De behandeling vindt plaats op de polikliniek en kan zonder verdoving uitgevoerd worden. Er zijn 3 behandelingen nodig, telkens om de 4-6 weken. Daarna zijn jaarlijks 1-2 behandelingen nodig om het effect te behouden.

 Video: Animatiefilm Femilift laserbehandeling


Na de behandeling

Na de behandeling kunt u direct uw normale werkzaamheden hervatten. Het is verstandig om tot 3 dagen na de behandeling geen gemeenschap te hebben.

De risico’s zijn minimaal. Complicaties zijn niet beschreven. De laserstraal dringt ongeveer 0,5 mm in de vaginale huid, diep genoeg om het niveau van de huid te bereiken, waar nieuw collageen gevormd wordt. Maar niet zo diep dat andere organen beschadigd zouden kunnen worden.

Resultaat
Na behandeling bemerkt 80-85% van de vrouwen een afname van de klachten of zijn de klachten volledig verdwenen.

Consult

Het eerste consult bij QUOLE Medisch Centrum Waalre is vrijblijvend. U wordt altijd gezien en behandeld door gynaecoloog Joke Haartsen en weet van tevoren precies wat de behandeling inhoudt, wat er gaat gebeuren en wat de kosten van de behandeling zijn, inclusief nazorg.

Wachtlijst

Vanwege de planbare zorg en de kleinschaligheid van Medisch Centrum Waalre, zijn we er op gericht om de wachtlijsten en de wachttijd tussen consult en behandeling zo kort mogelijk te houden.

Bekijk hier de actuele wachttijden.
Specialisme: Gynaecologie


ZKN beoordeling
Vanaf mei 2016 is Gynaecologie (Cosmetisch) als specialisme toegevoegd aan QUOLE Medisch Centrum Waalre. Dit specialisme is nog niet beoordeeld door ZKN en valt daarom (nog) niet onder het keurmerk. In de audit van 2017 zal dit worden meegenomen.