Lichen sclerosus (huidaandoening geslachtsdelen)

Femilift laserbehandeling

Lichen sclerosus is een chronische huidaandoening van de geslachtsdelen. De oorzaak is nog onbekend. Lichen sclerosus komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De meeste vrouwen hebben veel jeuk, met name ’s nachts. Doordat ze ’s nachts (onbewust) krabben, gaat de huid kapot en wordt pijnlijk. De vulva (het gebied rond de vagina-opening) verandert: de huid wordt wit, de kleine schaamlippen verdwijnen langzaam, de opening van de vagina wordt kleiner en minder elastisch. Soms zijn er wondjes, blaren en kloven. Vaak is ook het gebied rond de anus aangedaan. Door de veranderingen van de huid is vrijen vaak pijnlijk of zelfs niet meer mogelijk.

Vaak zijn de huidafwijkingen zo duidelijk, dat de huisarts of gynaecoloog direct de diagnose kan stellen. Soms wordt een biopt genomen om de diagnose zeker te weten. Als u denkt dat u mogelijk lichen sclerosus hebt, is het belangrijk om daarmee naar de huisarts te gaan.

Behandelmogelijkheden

Corticosteroïd zalf

Dit is de eerste keus van behandeling. Deze wordt 1 tot 2 maal daags aangebracht op de afwijkingen, 4 dagen achter elkaar in de week. In de resterende 3 dagen wordt er niets gesmeerd, hooguit een koelzalf. De jeuk en pijnklachten zullen hiermee verminderen. De genezende werking is echter van tijdelijke aard. De klachten komen na verloop van tijd weer terug.

Tacrolimus

Dit middel wordt vaker gebruikt bij eczeem. Het blijkt ook gunstige effecten te hebben bij lichen sclerosus van de vulva. Dit middel bevat geen corticosteroïden. Sommige vrouwen ervaren bij het starten met deze behandeling gedurende 1-2 weken een branderige pijn na het opbrengen. Deze klachten verdwijnen uiteindelijk vanzelf.

Femilift laserbehandeling

Sinds kort zijn er steeds meer aanwijzingen dat met laserbehandeling van de vulva ook goede resultaten bereikt kunnen worden. Wereldwijd wordt hier momenteel uitgebreid onderzoek naar gedaan. Bij vrouwen met zeer actieve lichen sclerosus, die onvoldoende baat hebben bij zalven met corticosteroïden en/of Tacrolimus, kan laser een goede aanvulling zijn op de behandeling.

De behandeling is geschikt voor vrouwen met lichen sclerosus die onvoldoende baat hebben bij de standaardbehandeling. De behandeling vindt poliklinisch plaats. De huid wordt van tevoren verdoofd met crème. Er zijn 2 behandelingen nodig. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Herstel
Na de behandeling kunt u direct uw normale werkzaamheden hervatten.

Resultaat

De meeste vrouwen merken een duidelijke verbetering. Lichen sclerosus kan echter niet genezen worden. Het blijft een chronische ziekte. Na de laserbehandeling zullen de klachten afnemen en is de lichen sclerosus over het algemeen goed onder controle te houden met corticosteroïden of Tacrolimus.

Consult

Om te beoordelen of deze behandeling voor u geschikt is, kunt u een afspraak maken. De behandeling valt niet onder de verzekerde zorg. U heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig. Een intake voor lichen sclerosus kost € 125. Deze kosten worden verrekend indien u zich laat behandelen.

U wordt altijd gezien en behandeld door gynaecoloog Joke Haartsen en weet van tevoren precies wat de behandeling inhoudt, wat er gaat gebeuren en wat de kosten van de behandeling zijn, inclusief nazorg.

Wachtlijst

Vanwege de planbare zorg en de kleinschaligheid van Medisch Centrum Waalre, zijn we er op gericht om de wachtlijsten en de wachttijd tussen consult en behandeling zo kort mogelijk te houden.

Bekijk hier de actuele wachttijden.
Specialisme: Gynaecologie


ZKN beoordeling
Vanaf mei 2016 is Gynaecologie (Cosmetisch) als specialisme toegevoegd aan QUOLE Medisch Centrum Waalre. Dit specialisme is nog niet beoordeeld door ZKN en valt daarom (nog) niet onder het keurmerk. In de audit van 2017 zal dit worden meegenomen.