Lipofilling van de grote schaamlippen (labia majora)

De grote schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde huidplooien die de opening van de vagina en de kleine schaamlippen (labia minora) beschermen. De vorm van de grote schaamlippen is bij iedere vrouw anders. Met het ouder worden, na bevallingen en door gewichtsverlies verandert de vorm van de grote schaamlippen. Ze verliezen volume, de huid wordt slapper en ze verliezen de normale stevigheid en elasticiteit. Sommige vrouwen vinden dat ontsierend of hebben daar last van.

Daarnaast zijn de buitenste schaamlippen bij zeer slanke vrouwen vaak zo plat dat ze hiervan last kunnen hebben bij bijvoorbeeld fietsen. Ze zitten dan als het ware op de kleine schaamlippen. De kleine schaamlippen lijken bovendien ook groter als er geen gevulde grote schaamlippen omheen zitten.

Het is mogelijk om de buitenste schaamlippen op te vullen met eigen vet zodat er weer een normaal ‘stootbumpertje’ ontstaat en opnieuw jeugdigheid van de schaamstreek verkregen wordt. We noemen dat lipofilling.

Wat is lipofilling van de grote schaamlippen?

Met lipofilling worden de grote schaamlippen gevuld met lichaamseigen vet. Daarbij wordt vetweefsel uit de binnenzijde van de bovenbenen weggezogen, gefilterd en daarna in de grote schaamlippen gespoten.

Hoe werkt het?

De ingreep vindt plaats onder narcose. Om de ingreep uit te voeren moet er eerst eigen vetweefsel worden afgenomen. Dat heet een liposuctie. Het vet wordt meestal weggezogen uit de binnenzijde van de bovenbenen. Het vet wordt daarna gefilterd en vervolgens ingespoten in de schaamlippen. Op die manier wordt er volume teruggebracht in de schaamlippen en zullen ze er weer jonger uit zien.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van een lipofilling is dat het een blijvend resultaat geeft.
Helaas is het natuurlijk zo dat iedere operatie risico’s met zich meebrengt. Gelukkig is dit een operatie waar zelden complicaties bij optreden. Heel soms kan er een infectie ontstaan. Er is ook een risico dat een gedeelte van het ingespoten vet door het lichaam afgestoten wordt en dat de behandeling herhaald moet worden om een optimaal volume te krijgen. Als laatste kan het ook voorkomen dat er ongelijkheid ontstaat in de verdeling van de plaats waar de vetcellen zijn weggehaald of ingebracht. Dit kan uiteraard worden gecorrigeerd.

Consult

Het eerste consult bij QUOLE Medisch Centrum Waalre is vrijblijvend. U wordt altijd gezien en behandeld door gynaecoloog Joke Haartsen en weet van tevoren precies wat de behandeling inhoudt, wat er gaat gebeuren en wat de kosten van de behandeling zijn, inclusief nazorg.

Wachtlijst

Vanwege de planbare zorg en de kleinschaligheid van Medisch Centrum Waalre, zijn we er op gericht om de wachtlijsten en de wachttijd tussen consult en behandeling zo kort mogelijk te houden.

Bekijk hier de actuele wachttijden.

Specialisme: Gynaecologie


ZKN beoordeling
Vanaf mei 2016 is Gynaecologie (Cosmetisch) als specialisme toegevoegd aan QUOLE Medisch Centrum Waalre. Dit specialisme is nog niet beoordeeld door ZKN en valt daarom (nog) niet onder het keurmerk. In de volgende audit zal dit worden meegenomen.

 

Foto: Joke Haartsen