Vaginaverjonging (vernauwing vagina)

Correctie met de Femilift laser of perineoplastiek

Na een bevalling en door hormoonveranderingen in de overgang treden er veranderingen op in de spieren en het bindweefsel rondom de vagina. Daardoor kan de vagina wijder worden. Sommige vrouwen ervaren een verzakkingsgevoel, vinden dit ontsierend of hebben het gevoel dat ze daardoor een minder fijn seksleven hebben. Vaak kunnen de klachten verminderen met bekkenfysiotherapie. Als dit onvoldoende helpt, is een vaginaverjonging of vaginavernauwing te overwegen. Daarvoor zijn verschillende behandelingen mogelijk:

Femilift laserbehandeling

Elders in de wereld is al ruime ervaring met verjonging van de vagina met laser (vaginal rejuvenation). In Nederland is deze behandeling sinds kort ook beschikbaar. Met een vaginale laserbehandeling kan de vaginawand verstrakt worden. De laser stimuleert de slijmvliezen van de vagina, waardoor de vagina verstevigt en verstrakt, beter doorbloedt en de bekleding van de vagina verjongt. De elasticiteit van de vagina komt hierdoor terug, de vagina wordt makkelijker vochtiger, waardoor een verbeterde seksuele prikkeling optreedt. Bovendien vermindert door het verstevigen van de vaginawand eventueel urineverlies (milde stressincontinentie). Deze laserbehandeling wordt ook gebruikt bij vrouwen na de overgang, waarbij de vagina droger en gevoeliger geworden is.
De behandeling vindt plaats in de polikliniek en kan zonder verdoving uitgevoerd worden. Er zijn 3-4 behandelingen nodig, telkens om de 4 weken. Daarna is jaarlijks ongeveer 1 behandeling nodig om het effect te behouden.

Herstel na de laserbehandeling van de vagina

U kunt direct na de behandelingen uw normale werkzaamheden hervatten. Geadviseerd wordt de eerste 2-3 dagen seksueel contact te vermijden. Incidenteel kunt u 1-2 dagen bloedverlies of afscheiding hebben.

De risico’s zijn minimaal. Complicaties zijn niet beschreven.

Resultaat

De meeste vrouwen vermelden een duidelijke verbetering. Bij vrouwen met mild urineverlies bemerkt 80-85% een afname van de klachten of zijn de klachten volledig verdwenen.

Operatieve ingreep

Met een perineoplastiek wordt de vagina smaller gemaakt. De spieren aan de ingang van de vagina worden naar elkaar toegebracht met hechtingen en de overtollige huid aan de ingang van de vagina wordt verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de ingang van de vagina nauwer wordt en je meer controle krijgt over je spieren. De operatie duurt ongeveer een half uur, meestal onder narcose, maar kan ook met plaatselijke verdoving.

Herstel na de vaginavernauwing

U kunt dezelfde dag weer naar huis. De vagina zal nog ongeveer 2 weken pijnlijk zijn. Seksueel contact, sporten en zwemmen, zal ongeveer 6 weken vermeden moeten worden. Ook mag u geen tampons of vaginale douches gebruiken. Een poliklinische controle wordt na 4 weken afgesproken.

Risico’s en complicaties

Bij elke operatie zijn er risico’s en is er kans op complicaties. Tijdens de ingreep wordt de ingang van de vagina vernauwd. Dit kan ook leiden tot een té nauwe vagina of pijn tijdens seks. De kans hierop is heel klein. Mocht dit probleem zich toch voordoen, dan kan er altijd nog een hersteloperatie uitgevoerd worden.

Resultaat

Over het algemeen zijn de behandelde vrouwen erg tevreden. Ze voelen zich zelfverzekerder en de seks is weer plezierig.

Consult

Als u een vaginacorrectie overweegt, kunt u een afspraak maken voor een informatief consult. Tijdens dit consult wordt beoordeeld welke ingreep voor u het beste resultaat oplevert en wat u kunt verwachten na de ingreep. Soms kan een beter resultaat verkregen worden door een combinatie van verschillende methodes. Dit wordt tijdens het consult met u besproken.

Het eerste consult bij QUOLE Medisch Centrum Waalre is vrijblijvend. U wordt altijd gezien en behandeld door gynaecoloog Joke Haartsen en weet van tevoren precies wat de behandeling inhoudt, wat er gaat gebeuren en wat de kosten van de behandeling zijn, inclusief nazorg.

Wachtlijst

Vanwege de planbare zorg en de kleinschaligheid van Medisch Centrum Waalre, zijn we er op gericht om de wachtlijsten en de wachttijd tussen consult en behandeling zo kort mogelijk te houden.

Bekijk hier de actuele wachttijden.
Specialisme: Gynaecologie


ZKN beoordeling
Vanaf mei 2016 is Gynaecologie (Cosmetisch) als specialisme toegevoegd aan QUOLE Medisch Centrum Waalre. Dit specialisme is nog niet beoordeeld door ZKN en valt daarom (nog) niet onder het keurmerk. In de audit van 2017 zal dit worden meegenomen.