18 september 2017
Door Bas Franssen (Plastisch chirurg, QUOLE Medisch Centrum Waalre)

Als overtollige huid op de buik niet weg te krijgen is met sporten, kan een buikwandcorrectie dé oplossing zijn voor een strakkere buik.

Wat is een buikwandcorrectie?

Door bijvoorbeeld veroudering, extreem gewichtsverlies of zwangerschap kan de huid op de buik verslapt zijn. Dit komt doordat de huid (en eventueel de buikspieren) een geruime tijd zijn opgerekt. Bij een buikwandcorrectie (in medische termen abdominoplastiek of buikwandplastiek) genoemd, wordt het overtollige huidweefsel en eventuele vetophoping in de buik verwijderd. Daarnaast kunnen de spieren van de buikwand strakker worden getrokken, indien noodzakelijk. Een buikwandcorrectie is een relatief zware operatie. De operatietijd verschilt tussen de verschillende soorten buikwandcorrecties, evenals het litteken dat achteraf overblijft.

Voor wie is een buikwandcorrectie geschikt?

 • Mensen die fors zijn afgevallen
  Na veel gewichtsverlies is vaak overtollige huid niet weg krijgen met sporten. De huid is te lang opgerekt geweest.
 • Vrouwen na een zwangerschap
  Na een zwangerschap kunnen vrouwen uitgerekte buikspieren en huid overhouden, die zij met oefeningen niet hersteld krijgen.
 • Mensen met vetophoping op de buik
  Als vetophoping op de buik met sporten of diëten niet of nauwelijks is weg te krijgen.

Een buikwandcorrectie is echter geen middel voor het verliezen van overgewicht! U dient dan ook eerst op uw streefgewicht te zijn. Overgewicht is zelfs een absolute reden om deze operatie niet uit te mogen voeren.

De plastisch chirurg bepaalt of iemand in aanmerking komt voor een buikwandcorrectie. Hierbij wordt gekeken naar de volgende factoren:

 • Waar de overtollige huid zicht bevindt (boven of onder de navel)
 • De elasticiteit van de huid
 • De hoeveelheid vetweefsel
 • De stevigheid van de buikspieren

Wordt een buikwandcorrectie vergoed?

Over het algemeen wordt een buikwandcorrectie niet vergoed door de zorgverzekeraar. In zeer uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van een medische indicatie, waarbij een vergoeding wel mogelijk is. De mate van vergoeding en of u in aanmerking komt, is dan afhankelijk van uw zorgverzekeraar en hoe u verzekerd bent. Een buikwandcorrectie kan worden uitgevoerd in een ziekenhuis, privékliniek of zelfstandig behandelcentrum (zoals Medisch Centrum Waalre). De tarieven kunnen per behandelcentrum verschillen, maar of en in welke mate u in aanmerking komt voor een vergoeding maakt geen verschil.

Komt u in aanmerking?

Wilt u meer informatie over de ingreep? Maak dan een afspraak voor een consult met een van onze plastisch chirurgen via 040 22 22 370 of info@medischcentrumwaalre.com. Zij kunnen bepalen of u in aanmerking komt en welke behandeling geschikt is.

Het eerste consult bij QUOLE Medisch Centrum Waalre is vrijblijvend. U kunt ook terecht op onze locatie in Oisterwijk voor een consult.

Buikwandcorrectie
Specialisme Plastische Chirurgie
Harm Hawinkels (Plastisch Chirurg)
Bas Franssen (Plastisch Chirurg)

Snel gezien en behandeld
Persoonlijke zorg
Vertrouwde omgeving
Ervaren specialisten
ZKN Kwaliteitskeurmerk