bovenooglidcorrectie
8 november 2018

Correctie van de bovenoogleden

Door Harm Hawinkels (Plastisch chirurg, QUOLE Medisch Centrum)

Dat de ogen een prominent kenmerk zijn van ons lichaam wordt al snel duidelijk als wij kijken naar een willekeurig reclameblok. Diverse eyeliners, oogschaduw en mascara spatten van het televisiescherm en ook de steeds hipper wordende brilmonturen beloven de aantrekkingskracht van de ogen te vergroten. Het is ook geen trend van de laatste jaren. Het gebruik van het oogpotlood was al bekend bij de oude Egyptenaren.

Vervelend is het dan ook wanneer overhangende bovenoogleden of wallen onder de ogen de oogopslag veranderen. Overtollige huid en vet rondom de ogen veroorzaakt vaak de problemen van hangende bovenoogleden. Bij de onderoogleden is verslapt spier- en vetweefsel vaak de oorzaak van de bekende wallen onder de ogen. Bij veel mensen leidt dit tot een vermoeid of ouder uiterlijk. Een bovenooglidcorrectie is dan de chirurgische oplossing waar veel vrouwen én mannen voor kiezen.

De bovenooglidcorrectie

Voorafgaand aan de ingreep wordt met de plastisch chirurg bekeken wat de mogelijkheden zijn. Het resultaat moet passen bij de leeftijd, het gelaat en de wensen van de patiënt. Tijdens de ingreep verwijdert de plastisch chirurg het vooraf gemarkeerde overtolligee huid en vet, waarna de wond wordt gesloten en de uiteinden worden afgeplakt met hechtpleisters. Het litteken komt in de huidplooi van het oog, waardoor het vrijwel onzichtbaar wordt.

Bij een bovenooglidcorrectie kan het voorkomen dat er wel drie centimeter overtollige huid en vetweefsel wordt verwijderd. Het gewicht van dit overtollige huid en vet op de oogleden is dan ook niet alleen een cosmetisch probleem. Vernauwing van het blikveld en klachten als vermoeide ogen en hoofdpijn zijn veelgehoord.

Het herstel na een ooglidcorrectie is erg snel, een kwestie van enkele weken. Één week na de operatie worden de hechtingen verwijderd waarna de patiënt het dagelijkse werk weer kan hervatten. Het is belangrijk om de dagen na de ingreep niet te bukken en te tillen, zonlicht te vermijden, oogleden niet op te maken, geen lenzen te dragen en de oogleden te koelen.

Na vier weken kan actieve sportbeoefening weer hervat worden.

Ooglidcorrecties worden over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar, tenzij er sprake is van een medische indicatie. Bijvoorbeeld wanneer de oogleden zo laag zijn gaan hangen dat het zicht belemmerd wordt.

Indien u een ooglidcorrectie overweegt, is het aan te raden dat u zich goed laat informeren, voordat u een besluit neemt. Belangrijk is dat u zich goed voelt bij de arts en de kliniek.

Meer informatie

Harm Hawinkels

Ooglidcorrecties

Let op: Onderstaande video bevat beelden waarin de operatie volledig te zien is, sommige mensen ervaren dit als shockerend.

Videoimpressie bovenooglidcorrectie

Specialisme: Plastische chirurgie

 

Snel gezien en behandeld
Persoonlijke zorg
Vertrouwde omgeving
Ervaren specialisten
ZKN Kwaliteitskeurmerk