1 december 2018

Acne. Snoepen maakt het niet erger

Door Ellen Liberton. Dermatoloog Medisch Centrum Waalre

Decembermaand; Sinterklaasfeest, Kerstfeest en Oud en Nieuw.

Tijd van allerlei lekkernijen, van chocoladeletters tot banketstaaf. In januari krijg je als dermatoloog vaak de vraag; Dokter heb  ik nu meer last van mijn acne omdat ik meer chocolade en kerstkransjes heb gegeten. Mijn antwoord is dan ; nee, acne vulgaris wordt niet veroorzaakt door chocolade of andere lekkernijen.

Waardoor dan wel? Puistjes, mee-eters en rode pukkels zijn symptomen die horen bij acne vulgaris. Acne vulgaris, kortweg acne is de medische term voor jeugdpuistjes.

Acne kan voorkomen op verschillende leeftijden en niet alleen bij pubers. Ongeveer 80% van de mensen tussen 12 en 17 jaar heeft acne. Bij 10 % komt het ook nog na het 25ste levensjaar voor.  Hoofdoorzaak van de gewone acne zijn mannelijke hormonen . ( die zowel bij mannen als vrouwen aanwezig zijn.) Het mannelijk hormoon stimuleert de talgklier, die extra talg maakt. Tegelijkertijd sluit een hoornpropje de talgklier af.  Daardoor ontstaat een ophoping van talg in de talgklier. Deze ophoping is een ideale voedingsbodem voor de bacteriën die zich in de talgklier -afvoergang bevinden. Zo ontstaat er een ontsteking. Veel patiënten hebben meer last van acne in de winter dan in de zomer. De droge lucht van de verwarming  binnen en de koude lucht buiten veroorzaken extra irritatie van de huid. Het natuurlijk evenwicht van de huid wordt verstoord . Zomers verbeteren zonlicht en daglicht  tijdelijk de acne. Het betreft dan wel zonlicht van buiten, zonlicht van zonnebanken bevat voornamelijk UVA stralen en die zijn ongunstig voor acne.

Factoren die belangrijk zijn voor de behandeling van acne zijn;

  • reinigen van de huid. Er zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar bij de apotheek om de huid veilig en goed te reinigen. Producten die te aggressief zijn verstoppen de poriën en zorgen dat de bacteriën nog beter kunnen groeien. Ook overmatig wassen en scrubben heeft geen zin.
  • Natuurlijk is het belangrijk de puisten niet uit te knijpen. Het zelf uitknijpen van pukkels en puisten kan leiden tot littekens.
  • Verzorgen van de huid met producten die geschikt zijn voor gebruik bij acneklachten.
  • Belangrijk is producten te gebruiken die niet comedogeen zijn.
  • Bij ernstige acne advies vragen van huisarts of dermatoloog.

Wat zijn de behandelingsmethoden?

Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet. Bij patiënten met veel mee-eters is een andere behandeling nodig dan bij patiënten met veel ontstekingen in het gelaat. De ernst van de acne, de leeftijd , het geslacht , de klachten en de voorgaande behandelingen bepalen welke behandeling voorgeschreven zal worden . Middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan zorgen ervoor dat er geen mee-eters ontstaan. Middelen die de groei van bacteriën tegengaan voorkomen ontstekingen van de talgklier. Ook zijn er middelen die de talgvorming voorkomen. De behandelingen kunnen bestaan uit creme’s, lotions, antibiotica of een combinatie van deze middelen.

De behandeling van acne heeft tijd nodig en zal soms tijdens de behandeling weer aangepast moeten worden omdat de acne verandert.

Acne is een onschuldige aandoening die meestal na een aantal jaren verdwijnt. Een goede behandeling is echter belangrijk om levenslange littekens te voorkomen.

Maar nu antwoord op de  allereerste vraag. Krijg ik acne van eten?

Bewezen is dat teveel eigeel en het drinken van teveel melk acne kan verergeren.

Dat chocolade acne veroorzaakt is gelukkig een fabeltje!!!

Snel gezien en behandeld
Persoonlijke zorg
Vertrouwde omgeving
Ervaren specialisten
ZKN Kwaliteitskeurmerk