4 januari 2017

Door Bas Franssen (Plastisch chirurg, QUOLE Medisch Centrum) 

Zware borsten kunnen klachten veroorzaken van rug, nek of schouders. Sporten of passende kleding vinden kan moeilijk zijn. Ook kan de overhangende borst smetten in de borstplooi veroorzaken. Deze klachten kunnen van grote invloed zijn op het dagelijks leven. Een borstverkleining kan dan een oplossing zijn.

Risico’s

Een borstverkleining is een flinke operatie. Men dient zich dan ook vooraf te realiseren dat er complicaties kunnen optreden. Door manipulatie van weefsels kan de doorbloeding afnemen, waardoor de wondgenezing gestoord wordt. Verschillende weefsels, zoals huid-, tepel- of vetweefsel, kunnen afsterven. Dit heeft in spaarzame gevallen hersteloperaties tot gevolg. Ook kan een nabloeding of wondinfectie optreden. Gelukkig zijn dergelijke complicaties vaak goed te behandelen.

Een bestaande asymmetrie wordt vaak mee gecorrigeerd, maar perfecte symmetrie zal nooit haalbaar zijn. Ook kunnen verschillen in de contouren, of in de gevoeligheid links en rechts, blijven bestaan. De littekens zijn blijvend, maar zullen in de loop der tijd vervagen.

Borstlift

Zware borsten hebben de neiging om sneller uit te zakken. Dit fenomeen wordt ptosis genoemd. Bij een borstverkleining wordt de ptosis vaak gecorrigeerd door tegelijkertijd een borstlift uit te voeren, waarbij de tepel weer wordt teruggeplaatst op adequate hoogte. De ideale plaats van de tepel is ongeveer ter hoogte van het midden van de bovenarm. De tepel wordt op een steel verplaatst, om zo de doorbloeding en het gevoel van de tepel zoveel mogelijk te bewaren. Bij het verplaatsen van de tepel wordt ook de omvang van de tepel aangepast aan de nieuwe omvang van de borst.

Technieken

Er bestaan verschillende manieren om een borstverkleining uit te voeren. Niet één van deze operatietechnieken kan worden aangewezen als de beste om bij alle patiënten toe te passen. Bij elk individu is een afweging van de meest ideale techniek nodig die specifiek voor die patiënte het beste resultaat geeft. Door de techniek te kiezen die het beste past, kan een optimaal resultaat worden behaald. Welke techniek ook gebruikt wordt, het mag duidelijk zijn dat er tijdens de operatie aan vele zaken nadrukkelijk aandacht moet worden besteed. De operatie duurt daardoor circa 2 uur. Het verwijderde weefsel wordt meestal ingestuurd voor onderzoek.

Verzorging

Na de operatie worden de borsten met een verband ingepakt. Ook wordt een drain in elke borst geplaatst, om eventuele bloedresten en wondvocht te kunnen afvoeren. Zowel het verband als de drains kunnen vaak in de eerste dagen na de operatie worden vervangen door een goed steunende (sport-) BH. In het begin kunnen de borsten gekneusd, opgezet en gestuwd aanvoelen. Overmatige pijnklachten zijn zeldzaam. Zwaar (til-)werk of intensief sporten dient in de eerste weken te worden vermeden om het resultaat niet negatief te beïnvloeden. De meeste chirurgen gebruiken onderhuidse hechtingen die vanzelf oplossen.

Resultaten

Het eindresultaat is nooit exact te voorspellen. Weliswaar wordt er rekening gehouden met de wensen van de patiënt, maar meestal blijkt pas achteraf welke definitief haalbare cupmaat het is geworden. In vrijwel alle gevallen levert de operatie een flinke verbetering van de klachten op, met een fraai cosmetisch resultaat. De meeste vrouwen die de operatie hebben ondergaan, zijn vaak heel tevreden met het resultaat.

Goede samenwerking voor optimaal resultaat

Een geregistreerd plastisch chirurg kan in veel gevallen een aanvraag voor vergoeding indienen bij de zorgverzekeraar. De keuze voor behandeling door een geregistreerd plastisch chirurg waarbij u zich op uw gemak voelt, is min of meer een vereiste. Wanneer door de chirurg en de patiënt optimaal wordt samengewerkt, kan een zeer succesvol resultaat worden behaald.

Meer informatie

Borstverkleining

Bas Franssen 

Plastische chirurgie 

Snel gezien en behandeld
Persoonlijke zorg
Vertrouwde omgeving
Ervaren specialisten
ZKN Kwaliteitskeurmerk