Ganglion

Omkapselde holte gevuld met geleiachtig vloeistof

Een ganglion is een goedaardige omkapselde holte (cyste) die gevuld is met een geleiachtige vloeistof. Een ganglion vormt zich meestal bij het pols-, vinger-, voet- of enkelgewricht. Een duidelijke oorzaak van een ganglion is zelden te vinden.

Een ganglion kan vaak gepaard gaan met pijnklachten die worden veroorzaakt door de druk die de zwelling uitoefent op aangrenzende spieren en pezen. Daarnaast is een ganglion vaak ook esthetisch niet gewenst.

De behandeling – ingreep

Soms kan een ganglion vanzelf verdwijnen, maar wanneer een ganglion klachten veroorzaakt is het mogelijk om de ganglion leeg te zuigen en in te spuiten met een ontstekingsremmer. Soms kan een operatie wenselijk zijn. Het doel van de operatie is om het ganglion (de cyste) in zijn geheel te verwijderen. Dit betekent dat eventueel ook een deel van de peesschede of het gewrichtskapsel wordt verwijderd.

Een ganglion kan terugkeren!

De operatie vindt plaats onder lokale of algehele verdoving, poliklinisch of in dagbehandeling op een operatiekamer. Een ganglion operatie wordt bij QUOLE Medisch Centrum Waalre door een orthopedisch chirurg of plastisch chirurg uitgevoerd.

Complicaties

In zeldzame gevallen treedt er een complicatie op, zoals een infectie, vaatzenuw letsel, dystrofie of recidief (herhaling).

Herstel

Het herstel na het verwijderen is doorgaans vlot. Op geleide van de pijn kunt u eerst beginnen met onbelaste oefeningen en opvolgend belaste oefeningen, waarna u langzaam de dagelijkse activiteiten gaat hervatten. De hechtingen worden na +/-10 dagen verwijderd. Indien het kapsel over de opening gehecht wordt, dient u onbelast te oefenen gedurende 4 weken. Daarna mag er belast worden.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie, Plastische chirurgie