Liesbreuk (hernia inguinalis)

Zwakke buikwand

Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand, dit is te herkennen aan een zwelling. Een breuk kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Deze uitrekking kan optreden door bijvoorbeeld zwaar tillen, toename van lichaamsgewicht en veel hoesten of persen. Er zijn een aantal veel voorkomende plaatsen van een breuk in de buikwand: liesstreek, littekens en navel.

Bij een liesbreuk bevindt de uitstulping zich ter hoogte van de lies. Dit is zichtbaar als een zwelling in één of beide liezen. Naast de zwelling kunt u een pijnlijk en branderig gevoel in de lies ervaren, soms gepaard gaand met misselijkheid. Het kan ook dat u geen klachten heeft. Meestal verdwijnt de uitstulping bij liggen of is dan gemakkelijk terug te duwen.

Het is belangrijk om te weten dat een liesbreuk nooit vanzelf verdwijnt. Bij aanhoudende druk kan deze zelfs groter worden. Bijkomend risico is het bekneld raken van de uitstulping, waarna een spoedoperatie nodig is. Het is dan ook raadzaam om een liesbreuk operatief te behandelen.

De ingreep

Een liesbreuk wordt bij voorkeur hersteld met een ‘tension free repair’, oftewel herstel zonder spanning op het weefsel. Tijdens de operatie wordt er een snede gemaakt ter hoogte van de breuk. De breuk wordt hersteld door het aanbrengen van een kunststof matje. Dit matje wordt doorgaans goed door het lichaam verdragen en is veilig.

Het kunststof matje kan op twee manieren geplaatst worden. Het matje kan, via een snede in de lies, aan de buitenzijde van de spierlaag geplaatst worden (Lichtenstein operatie). Met deze techniek, eventueel onder plaatselijke verdoving uit te voeren, kunnen ook grote breuken goed hersteld worden. Bij de andere methode wordt, via een kleine snede in de liesstreek, het matje achter de spierlaag maar vóór het buikvlies geplaatst (TREPP operatie). Met deze techniek hebben patiënten na de operatie weinig pijn en kunnen ze weer snel lichamelijke activiteiten, zoals sport en werk, hervatten. De methode is ook zeer geschikt voor recidief breuken. Het eerder geopereerde gebied aan de voorzijde wordt vermeden. De wond wordt onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen.

De behandeling van een liesbreuk wordt uitgevoerd door een algemeen chirurg. De Lichtenstein operatie kan met een ruggeprik of zelfs onder plaatselijke verdoving plaats vinden, de TREPP het beste onder algehele narcose. Een en ander is afhankelijk van uw situatie. Op de dag van de operatie gaat u weer naar huis.

Herstel

Aan het einde van de operatie wordt een pijnstillend middel in de wond achtergelaten. De pijn valt dan ook mee. Toch is het verstandig de eerste dagen de voorgeschreven pijnstillers te gebruiken. Bij hoesten of persen kunt u de wond met de hand ondersteunen.

U kunt al snel weer wandelen en fietsen en dit op geleide van de klachten uitbreiden. Werkzaamheden kunt u afhankelijk van de zwaarte langzaam hervatten. Uw lichaam geeft aan wat mogelijk is.

Na de behandeling kunt u het behandelde gebied bij persen en hoesten met uw hand ondersteunen. Het operatiegebied kan pijnlijk zijn, maar u krijgt hiervoor pijnstilling. Na de operatie dient u rust te houden, waarna u rustig uw dagelijkse werkzaamheden kan hervatten. Uw lichaam geeft aan wat mogelijk is.

Zoals bij elke operatie is er kans op complicaties. Een geringe bloeduitstorting wordt nogal eens gezien en kunt u herkennen aan blauwe verkleuringen in het behandelde gebied. Deze verkleuringen kunnen uitzakken naar de basis van de penis, of respectievelijk de grote schaamlippen, en verdwijnt vanzelf.

Soms lukt het niet om vlak na de operatie te plassen. Meestal gaat dit vanzelf over.

In enkele gevallen is het mogelijk dat de in de lies aanwezige zenuwen door de operatie beschadigd raken of in littekenweefsel beklemd komen te zitten en daardoor langer dan normaal pijn veroorzaken. Meestal verdwijnt deze pijn vanzelf.

In een klein aantal gevallen van de geopereerde patiënten kan na verloop van tijd op dezelfde plaats opnieuw een breuk ontstaan. Een nieuwe operatie is dan noodzakelijk.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts nodig.

Specialisme: Algemene chirurgie