Liesbreuk (hernia inguinalis)

Een breuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is te herkennen aan een zwelling. Dit kan aangeboren zijn of ontstaan door een verzwakking van de buikwand door een operatielitteken. Ook kan een breuk ontstaan door het uitrekken van de buikwand door bijvoorbeeld zwaar tillen, een toename van lichaamsgewicht, veel hoesten of door persen. Ze ontstaan voornamelijk in de liesstreek (liesbreuk), bij de navel, bij het peesblad tussen de rechte buikspieren en bij operatielittekens.

Bij een liesbreuk bevindt de uitstulping zich ter hoogte van de lies. Naast een zwelling in één of beide liezen kunt u een pijnlijk en branderig gevoel in de lies ervaren. U kunt ook misselijk worden van een liesbreuk. Er zijn ook patiënten die helemaal geen klachten hebben, enkel een zwelling/uitstulping. Meestal verdwijnt de uitstulping als u ligt of is hij liggend makkelijk terug te duwen. Vooral bij de man is de lies een relatief zwakke plek in de buikwand omdat de zaadleider en bloedvaatjes naar de teelbal door de buikwand verlopen. Tien tot twintig procent van de mannen krijgt vroeg of laat dan ook te maken met een liesbreuk.

Het is belangrijk om te weten dat een liesbreuk nooit vanzelf verdwijnt, de neiging heeft groter te worden en op termijn meer klachten kan geven. Naast dit ongemak bestaat het risico dat buikinhoud in de breuk beklemd raakt. Dit zal de zwelling en de pijn verergeren. Vaak is dan een spoedoperatie noodzakelijk.

In het algemeen is het raadzaam om een liesbreuk operatief te behandelen.

De behandeling van een liesbreuk

Een liesbreuk wordt bij voorkeur hersteld met een ‘tension free repair’, hierbij ontstaat er geen spanning op het weefsel. Ter versteviging wordt er een kunststof matje aangebracht op de plaats van de breuk. Dit matje is veilig en wordt doorgaans goed door het lichaam verdragen. Het kunststof matje kan door ons op twee manieren geplaatst worden.

Lichtenstein operatie

Bij deze operatie wordt het matje, via een snede in de lies, aan de buitenzijde van de spierlaag geplaatst (Lichtenstein operatie). Met deze techniek kunnen ook grote breuken goed hersteld worden.

TREPP operatie

Bij de TREPP operatie (TREPP = transrectusschede-preperitoneale procedure) wordt het matje, via een kleine snede in de liesstreek, achter de spierlaag maar vóór het buikvlies geplaatst. Deze techniek geeft na de operatie weinig pijn. Daarbij kunnen lichamelijke activiteiten, zoals sport en werk, snel worden hervat. De methode is ook geschikt voor terugkerende (recidief) breuken. Het eerder geopereerde gebied aan de voorzijde kan dan worden vermeden.

Behandeling zonder matje

In sommige gevallen verdient een behandeling zonder een matje de voorkeur. De specialist bepaalt dan of u in aanmerking komt voor de Shouldice-operatie. In plaats van een matje wordt er bij deze behandeling gebruik gemaakt van uw eigen weefsel.

Sedatie bij een liesbreukoperatie

De behandeling van een liesbreuk wordt uitgevoerd door onze algemeen chirurg. De Lichtenstein operatie en de Shouldice-operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of (desgewenst) onder plaatselijke verdoving. De TREPP operatie wordt bij voorkeur onder algehele narcose uitgevoerd. De beste wijze van sedatie wordt bepaald door de specialist op basis van uw situatie en uw wensen. Op de dag van de operatie gaat u weer naar huis.

Herstel na een liesbreukoperatie

De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen. Aan het einde van de operatie wordt een pijnstillend middel in de wond achtergelaten. Hierdoor -en met de voorgeschreven pijnstillers- zult u weinig pijn ervaren. Eventueel kunt u het wondgebied bij persen en hoesten met uw hand ondersteunen. Wanneer u naar huis gaat, kunt u lopen, eten en uzelf verzorgen. De eerste dagen is het wel verstandig om uw partner, familie of vrienden in de nabijheid te hebben voor wat extra hulp. Alle activiteiten die u zonder al te veel moeilijkheden of pijn kunt doen, zijn toegestaan, ook wandelen en fietsen. Als het goed gaat, kunt u uw activiteiten snel uitbreiden.

Complicaties bij een liesbreukoperatie

Zoals bij elke operatie is er een kleine kans op een complicatie zoals een bloeding of infectie. Een bloeding is te herkennen aan blauw-rode verkleuringen in het geopereerde gebied. Deze verkleuringen kunnen uitzakken naar de basis van de penis of respectievelijk de grote schaamlippen en verdwijnen meestal vanzelf. Een infectie herkent u door pijn, zwelling en koorts, maar komt weinig voor.

Een enkele keer is het vlak na de operatie moeilijk om te plassen. Dit gaat meestal vanzelf over.

Soms raken de gevoelszenuwen in de lies beschadigd door de operatie of raken deze zenuwen op termijn in het littekenweefsel beklemd. Dit kan pijn veroorzaken. Over het algemeen is dit goed te behandelen met plaatselijke pijnstillende injecties.

In een klein aantal gevallen kan na verloop van tijd op dezelfde plaats opnieuw een breuk ontstaan (recidief). Een nieuwe operatie kan dan noodzakelijk zijn.

Wij vinden het belangrijk dat u de juiste nazorg krijgt. Naast de afgesproken contactmomenten kunt u altijd contact met ons opnemen.

Zorgverzekering

QUOLE Medisch Centrum Waalre verleent verzekerde zorg
Als IMSZ (Instelling voor Medisch Specialistische Zorg) mag QUOLE Medisch Centrum Waalre van het Ministerie van Volksgezondheid verzekerde zorg verlenen voor diverse behandelingen. Om voor deze zorg in aanmerking te komen, dient u in het bezit te zijn van een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts.

Contract met uw zorgverzekeraar 
QUOLE Medisch Centrum Waalre heeft met bijna alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. klik hier voor meer informatie.

Het betalen van de factuur

Zoals u heeft kunnen lezen heeft QUOLE Medisch Centrum Waalre met bijna elke zorgverzekeraar een contract. In dat geval ontvangt u een ‘afrekenspecificatie’ van uw zorgverzekeraar. Hier staat uw eigen bijdrage op. Ook kunt u op basis van de codes zien hoe uw behandeling is opgebouwd.

Wanneer er geen contract is tussen uw zorgverzekeraar en QUOLE Medisch Centrum Waalre dan moet u de factuur indienen volgens de richtlijnen van uw zorgverzekeraar.

Consult & vragen

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw (wettelijk) eigen risico. U heeft voor de behandeling een verwijzing van uw huisarts nodig.

Voor vragen kunt u contact opnemen via 040 22 22 370 of info@medischcentrumwaalre.com.

Specialisme: Algemene chirurgie