Borstcorrectie bij mannen (gynaecomastie)

Een borstcorrectie bij mannen is een veel voorkomende ingreep. Borstvorming bij mannen wordt gynaecomastie genoemd en het komt regelmatig voor. Het is een probleem waar veel mannen zich in enige mate voor schamen, maar kan ook goed behandeld worden. het probleem kan zich bij één of bij beide borsten voordoen en wordt vaak veroorzaakt door overmatig klierweefsel.

Dit overmatige klierweefsel kan komen door een te hoge oestrogeenproductie. De borstvorming kan ook veroorzaakt worden door vetweefsel of door een combinatie van vet- en klierweefsel. Bij sommige mannen verdwijnen de borsten na verloop van tijd vanzelf. Als dit niet gebeurt, wordt het vaak als een storend probleem ervaren. Een borstcorrectie door de plastisch chirurg kan dan uitkomst bieden.

De ingreep

Een gynaecomastie behandeling duurt gemiddeld tussen de 60 tot 90 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid weg te nemen weefsel. De manier van behandelen wordt bepaald door de oorzaak van de borstvorming.

Wanneer de borstvorming door vetweefsel veroorzaakt wordt, zal de gynaecomastie behandeld worden d.m.v. liposuctie.

Indien u last heeft van overtollig klierweefsel maakt de plastisch chirurg een incisie aan de onderzijde van uw tepelhof. Via deze kleine incisie scheidt de plastisch chirurg het klierweefsel van de huid en spier. Vervolgens kan het klierweefsel eenvoudig worden verwijderd, waarbij er een kleine hoeveelheid achterblijft om indeuken van de tepel te voorkomen.

De behandeling vindt plaats onder plaatselijke of algehele verdoving, afhankelijk van de zwaarte van de ingreep.
Bij een plaatselijke verdoving zet de plastisch chirurg een paar kleine injecties in het te behandelen gebied. De plaatsen waar de sneetjes komen zijn daardoor verdoofd.
Wanneer de behandeling wordt uitgevoerd onder algehele narcose, wordt vooraf besproken of u een nacht blijft overnachten of na de operatie naar huis kunt.

Als de borstcorrectie naar tevredenheid is van de plastisch chirurg worden de sneetjes gesloten met kleine (oplosbare) hechtingen. De huid wordt daarna met wondverband afgedekt. Vervolgens krijgt u over het behandelde gebied speciale drukkleding of een drukverband aangemeten.

Herstel en nazorg

Het herstel is afhankelijk van het type borstcorrectie (liposuctie of chirurgisch). In het algemeen duurt het 7 tot 14 dagen om te herstellen van een borstcorrectie. In die periode kunt u zwellingen en bloeduitstortingen waarnemen. De eerste dagen neemt de zwelling toe om na ca. een week weer weer af te nemen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en in het algemeen niet zorgwekkend.
Gedurende zes weken draagt u een korset, en in deze periode mag u niet mag u niet sporten en zwaar tillen.

Omdat de huid tijd nodig heeft om weer strak te trekken, is na ca. drie maanden goed te beoordelen of de ingreep geslaagd is. Het uiteindelijke resultaat is ca. een jaar na de behandeling goed zichtbaar. Dan is het lichaam volledig genezen van de ingreep.

De littekens na de behandeling van gynaecomastie zijn niet groot. Gemiddeld is de grootte van een liposuctie litteken een halve centimeter. Wanneer er klierweefsel wordt weggenomen, is het litteken ongeveer de halve omtrek van de tepel. De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de littekens nauwelijks zichtbaar te laten zijn. Het is belangrijk om de littekens in te smeren met littekencrème en niet bloot te stellen aan direct zonlicht. Gebruik het eerste jaar altijd beschermende zonnefactor van meer dan 30 om uw huid te beschermen.

De kans op complicaties bij een borstcorrectie bij mannen is gering. U kunt bovendien helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan uw gynaecomastie goed op te volgen. Mogelijke complicaties van een gynaecomastie behandeling zijn: hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist), nabloeding, infectie, gevoelsverandering, blijvende littekens, schade aan onderliggende structuren, of een onbevredigend esthetisch resultaat.

Consult

Het eerste consult bij QUOLE Medisch Centrum Waalre is vrijblijvend als het onverzekerde (cosmetische) zorg betreft. Hiervoor zullen dan ook geen kosten voor worden berekend. Het maken van een afspraak kan telefonisch op 040 – 2222 370.

Prijzen onverzekerde zorg

Specialisme: Plastische chirurgie