Golfarm/golfelleboog

Overbelasting van de elleboog

Een golfarm of golfelleboog is een overbelasting van de aanhechtingspunten aan de binnenkant van de elleboog, de aanhechtingsplaats van de buigers van de pols. Hiermee lijkt een golfarm dan ook erg veel op de tenniselleboog, maar het verschil zit hem erin dat er bij een tenniselleboog sprake is van een overbelasting aan de buitenkant van de elleboog, terwijl bij een golfarm de binnenkant van de elleboog is overbelast.

Deze aandoening wordt niet alleen veroorzaakt door sporten, maar ook door zware handenarbeid zoals tillen en poetsen. De overbelasting kan ervoor zorgen dat er minuscule scheurtjes kunnen ontstaan waarop littekenweefsel wordt gevormd dat de pijnklachten veroorzaakt. De pijn die gepaard gaat met een golfarm manifesteert zich aan de binnenkant van de elleboog en kan uitstralen naar de onderarm en de pols.

De behandeling

Voor de behandeling van een golfarm wordt in de meeste gevallen rust voorgeschreven met eventueel enkele weken pijnmedicatie. Tijdens deze periode moet de arm ontzien worden en moeten situaties die hebben geleid tot de golfarm te allen tijde vermeden worden. Aanvullend kan er door de orthopeed fysiotherapie worden voorgeschreven.

Mocht deze pijnmedicatie niet afdoende zijn, dan kan de orthopedisch chirurg beslissen tot het zetten van een injectie. Onder plaatselijke verdoving wordt het bijnierschorshormoon (corticosteroid preparaat) geïnjecteerd ter hoogte van de aanhechting van de pees op het bot. Na deze injectie krijgt u het advies om de arm 1 week lang te ontzien van inspanningen.

Wanneer de niet operatieve ingrepen niet willen helpen, is er nog de mogelijkheid de elleboog operatief te laten behandelen door de orthopedisch chirurg. Tijdens deze operatie wordt een gedeelte van de pezen losgemaakt om zo de irritatie op te heffen. In sommige gevallen wordt ook een naburige zenuw vrijgelegd.

Complicaties

Complicaties die zelden voorkomen zijn: dikke elleboog, bloeding, infectie, zenuwletsel, verkalking en recidief (terugkeer) klachten, etc.

Herstel

Het herstel van een golfarm tot het moment dat u klachtenvrij bent is langdurig. U krijgt na de ingreep een drukverband voor 2 dagen. Daarna gaat u de elleboog geleidelijk gebruiken op geleide van de pijn. Zware belasting dient 4 tot 6 weken vermeden te worden.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie