Slijmbeursontsteking elleboog

Ook wel studenten elleboog genoemd

Om de gewrichten soepel te laten bewegen, bevindt zich in ieder gewricht een slijmbeurs. Bij irritatie van de slijmbeurs zwelt deze op en raakt bekneld, wat pijn veroorzaakt. Deze irritatie/pijn kan ontstaan door langdurige druk. Een slijmbeursontsteking veroorzaakt pijn in de elleboog bij heffen en draaien van de arm en pijn bij het liggen en steunen op de elleboog.

Een slijmbeursontsteking in de elleboog wordt ook wel een studentenelleboog genoemd. Deze naam is ontstaan vanwege het feit dat studenten veel op hun ellebogen steunen, waardoor deze overbelast kunnen raken.

De behandeling

De behandeling van een slijmbeursontsteking is in de eerste plaats conservatief. Naargelang de klachten zal de orthopedisch chirurg eerst voorstellen om de slijmbeurs leeg te zuigen en een ontstekingsremmer achter te laten (corticosteroid preparaat).

Wanneer de niet-operatieve ingrepen niet helpen, is er nog de mogelijkheid de elleboog operatief te laten behandelen door de orthopedisch chirurg. Tijdens deze operatie wordt de slijmbeursontsteking verwijderd.

Complicaties

Complicaties die zelden optreden zijn: infectie, recidief (terugkeer) zwelling, bloeding, etc.

Herstel

Na de ingreep mag de arm de eerste 5 dagen niet gebruikt worden en krijgt u een mitella om. Deze mag alleen af tijdens oefeningen van de schouder en bijvoorbeeld bij het wassen van het lichaam en aankleden. Na de eerste 2 weken dient er een revalidatie programma te worden gestart bij de fysiotherapeut om de arm weer aan te laten sterken. De eerste maanden moet verhoogde druk vermeden worden.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie