Tennisarm/ tenniselleboog

Overbelasting van de elleboog

Een tennisarm of tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening die veroorzaakt wordt door overbelasting van de elleboog. Hoewel de naam refereert naar de sport tennis kan een tenniselleboog ook veroorzaakt worden door andere factoren, zoals zware handenarbeid als tillen en huishoudelijke activiteiten. Een tennisarm is een overbelasting van de aanhechtingspunten aan de buitenkant van de elleboog. Hier bevindt zich de aanhechting van de strekkers van de pols. De overbelasting kan ervoor zorgen dat er minuscule scheurtjes kunnen ontstaan waarop littekenweefsel wordt gevormd dat pijnklachten veroorzaakt. De pijn die gepaard gaat met een tennisarm manifesteert zich aan de buitenkant van de elleboog en kan uitstralen naar de onderarm en de pols.

De behandeling

Voor de behandeling van een tennisarm wordt in de meeste gevallen rust voorgeschreven met eventueel enkele weken pijnmedicatie. Tijdens deze periode moet de arm ontzien worden en moeten situaties, die hebben geleid tot de tennisarm, vermeden proberen te worden. Aanvullend kan er door de orthopeed fysiotherapie worden voorgeschreven. Het is eventueel ook mogelijk dat er een brace wordt aangemeten door de orthopeed, die ervoor zorgt dat de irritatie zoveel mogelijk wordt ontzien.

Mocht deze pijnmedicatie niet afdoende zijn, dan kan de orthopedisch chirurg beslissen tot het zetten van een injectie. Onder plaatselijke verdoving wordt het bijnierschorshormoon (corticosteroid preparaat) geïnjecteerd ter hoogte van de aanhechting van de pees op het bot. Na deze injectie krijgt u het advies om de arm te gebruiken op geleide van de klachten.

Wanneer de niet operatieve ingrepen niet willen helpen, is er nog de mogelijkheid de elleboog operatief te laten behandelen door de orthopedisch chirurg. Tijdens deze operatie wordt een gedeelte van de pezen losgemaakt om zo de irritatie op te heffen.

Complicaties

Complicaties die zelden optreden zijn: dikke elleboog, bloeding, infectie, zenuwletsel, verkalking, recidief (terugkeer) klachten, etc.

Herstel

Het herstel van een tennisarm tot het moment dat u klachtenvrij bent, is langdurig. U krijgt na de ingreep een drukverband voor 2 dagen. Daarna gaat u de elleboog geleidelijk gebruiken op geleide van de pijn. Zware belasting dient 4 tot 6 weken vermeden te worden.

Consult

Voor meer informatie over deze behandeling, Medisch Centrum Waalre of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers via 040 – 22 22 370 of via email.

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie