Zwakke enkel – enkelinstabiliteit

De enkel kan van nature of door veelvuldig zwikken haar stabiliteit verliezen. Deze instabiliteit geeft naast veel pijn ook een grotere kans op zwikken van de enkel. Elke keer dat dit gebeurt, kunnen de enkelbanden uitrekken of inscheuren. Als gevolg van de meerder verstuikingen is het mogelijk dat de aandoening verergert en de enkelbanden zich niet meer voldoende kunnen herstellen.

De behandeling – ingreep

De behandeling van een instabiele enkel is veelal conservatief. In samenwerking met de fysiotherapeut dienen de enkelspieren getraind te worden om deze zo beter aan te kunnen sturen. Ook kan er een brace worden aangemeten om sportbeoefening mogelijk te maken. Mocht de conservatieve behandeling niet werken, dan is het mogelijk dat er in samenspraak met de orthopedisch chirurg besproken wordt om tot een operatie over te gaan.

Tijdens de operatie, die onder lokale regionale verdoving of narcose wordt uitgevoerd, worden de enkelbanden ingekort. Soms moeten de enkelbanden opnieuw gereconstrueerd worden. Voor deze methode kan eventueel gebruik gemaakt worden van het omliggende kapsel of (deel van de) pezen. De ingreep kan in principe in dagbehandeling plaatsvinden.

Complicaties

Complicaties die zelden voorkomen zijn: infectie, dikke enkel, bloeding, vaatzenuw letsel, trombose, recidief (terugkeer) klachten, etc.

Herstel

Na de operatie dient er ongeveer 6 weken lang een looplaars of gips gedragen te worden die het onderbeen en de enkel fixeert om zo het herstel te bevorderen. Afhankelijk van de behandelingen moet u prikjes zetten om een trombosebeen te voorkomen. Na deze periode volgt er een revalidatietraject bij de fysiotherapeut om zo de enkel weer krachtig en stabiel te krijgen. Voor het opnieuw beoefenen van sport moet minimaal een periode van 3 maanden worden uitgetrokken.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie