Scheefstand van de grote teen – Hallux Valgus

Hallux valgus is de naam voor scheefstand van de grote teen. De grote teen wijst naar buiten, waardoor er aan de binnenkant van de voet een knobbel ontstaat, een zogenaamde bunion. Hierdoor wordt de voorvoet breder en kan pijn veroorzaakt worden door beknelling in de schoen. In de loop der tijd raakt het afwikkelen van de voet verstoord bij het vorderen van de standafwijking. Hierdoor kunnen pijnen ontstaan aan de onderzijde van de voorvoet en kunnen zich hamertenen ontwikkelen.

Het laten aanmeten van orthopedisch schoeisel lost het knellen op, maar verbetert het afwikkelen beperkt. Voor veel mensen is dit geen wenselijke oplossing en wordt gekozen voor een operatieve standscorrectie.

De ingreep

Hallux Valgus De hallux valgus operatie wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Het doel is de scheefstand van de grote teen weg te nemen, waardoor de voorvoet smaller wordt. Het afwikkelen van de voet verloopt dan ook beter.

Via een snede aan de binnenzijde van de voet worden bot en pezen gecorrigeerd. De standscorrectie komt tot stand door het aanpassen van het kapsel in combinatie met het doornemen van het middenvoetsbeentje van de grote teen. Omdat er dan als het ware sprake is van een breuk, zal met een pin of schroeven of stevige hechtingen een stabilisatie worden verkregen. Dit is afhankelijk van de gebruikte techniek.

De operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of narcose en duurt ongeveer 40 minuten. De behandeling vindt in principe in dagbehandeling plaats.

Complicaties

Complicaties die zelden optreden zijn: bloeding, dikke voet/onderbeen, infectie, vaatzenuw letsel, trombose, niet vastgroeien van het doorgezaagde bot, etc.

Herstel

Omdat u uw voet/been niet optimaal kunt gebruiken, is er een verhoogde kans op trombose. Om dit te voorkomen dient u injecties met antistollingsmiddel te gebruiken gedurende 2 weken. Van de medewerkers van Medisch Centrum Waalre krijgt u instructies om de injecties veilig te gebruiken. Het is belangrijk dat u de eerste 2 weken na de operatie de geopereerde voet zo min mogelijk gebruikt, dit om de wondgenezing te bevorderen. Het is niet aan te raden om lange afstanden te lopen. Gebruik van krukken wordt aangeraden tot de voet goed belast kan worden.

U kunt na de behandeling van hallux valgus (vaak enkele maanden) verlies van gevoel aan de binnenkant van de grote teen ervaren.

Gedurende 6 weken draagt u een speciale loopschoen. U mag dan geen auto besturen. Autorijden kan worden hervat als u de loopschoen niet meer hoeft te gebruiken, de voet niet te pijnlijk meer is en u voldoende controle over uw voet heeft. Voert u werk uit waarbij u veel loopt dan kunt u na ca. 8 weken uw werk proberen te hervatten. Sporten is over het algemeen na 4 maanden weer mogelijk.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie