Schaamlipcorrectie

Zowel de binnenste schaamlippen als de grote schaamlippen kunnen worden gecorrigeerd.

Correctie van de binnenste schaamlippen

Wanneer de binnenste schaamlippen in verhouding groter zijn dan de buitenste schaamlippen kan dit naast esthetisch onwenselijk ook voor fysieke ongemakken zorgen. Fietsen, sporten en vrijen kunnen hierdoor lastig en zelfs pijnlijk zijn.

De behandeling

Het verkleinen van de schaamlippen is een relatief eenvoudige ingreep, die schaamte en ongemak kan laten verdwijnen. Een schaamlipcorrectie wordt in de meeste gevallen onder lokale verdoving uitgevoerd. Hierbij verwijdert de gynaecoloog het overtollig weefsel van de binnenste schaamlippen en brengt de verhouding van schaamlippen in evenwicht. De huid wordt gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Na deze behandeling kunt u meteen naar huis.

Herstel

De eerste dagen na de behandeling zijn uw schaamlippen erg gevoelig en gezwollen. Door het behandelde gebied goed te koelen, kunt u deze zwelling verminderen. Een dag na de behandeling kunt u alweer douchen en normale beweging is bevorderlijk voor het genezingsproces (hoewel misschien onprettig).

Doordat de schaamlippen zeer goed doorbloed zijn, is het genezingsproces snel en kunt u meestal al na 1 week uw dagelijkse routine weer oppakken. U dient zich de eerste 6 weken van intiem seksueel contact te onthouden.

Na 2 weken komt u op controle bij de specialist.

Hoewel de complicaties bij een schaamlipcorrectie zeer klein zijn, is er zoals bij iedere operatieve ingreep een zeer kleine kans op infectie.

Correctie van de grote schaamlippen

De grote schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde huidplooien die de opening van de vagina en de kleine schaamlippen (labia minora) beschermen. De vorm van de grote schaamlippen is bij iedere vrouw anders. De grote schaamlippen kunnen vergroot zijn door overschot aan huid en/of weefsel. Dit overschot kan storend zichtbaar zijn in strakke broeken, sport- en zwemkleding. Na bevallingen en met het ouder worden, kan de huid van de grote schaamlippen vaak wat slapper, rimpeliger en donkerder worden. Sommige vrouwen vinden dat ontsierend of hebben daar last van.

Operatief verwijderen van overtollige huid

Als er overtollige huid is, kan dat gecorrigeerd worden met een labia majora correctie. Het overtollige weefsel wordt dan verwijderd. Dit kan met plaatselijke verdoving of onder narcose.

Herstel

De eerste paar weken na de operatie is het niet verstandig om te fietsen, vrijen of sporten. De schaamlippen zwellen vlak na de operatie op. Het is daarom belangrijk om de eerste paar dagen goed te koelen. De huid wordt met oplosbare hechtingen gesloten. Het litteken over de grote schaamlippen zal uiteindelijk vrijwel volledig verdwijnen.

Consult

Het eerste consult bij QUOLE Medisch Centrum Waalre is vrijblijvend. U wordt altijd gezien en behandeld door onze plastisch chirurgen Harm Hawinkels of Vincent Donders. en weet van tevoren precies wat de behandeling inhoudt, wat er gaat gebeuren en wat de kosten van de behandeling zijn, inclusief nazorg.

Meer informatie over een cosmetische ingreep aan de vagina bekijk ook eens www.jouwvaginapagina.nl

Wachtlijst

Vanwege de planbare zorg en de kleinschaligheid van Medisch Centrum Waalre, zijn we er op gericht om de wachtlijsten en de wachttijd tussen consult en behandeling zo kort mogelijk te houden.

Bekijk hier de actuele wachttijden.
Specialisme: schaamstreek