Schaamlipcorrectie

Zowel de binnenste schaamlippen als de grote schaamlippen kunnen worden gecorrigeerd.

Correctie van de binnenste schaamlippen

Wanneer de binnenste schaamlippen in verhouding groter zijn dan de buitenste schaamlippen kan dit naast esthetisch onwenselijk ook voor fysieke ongemakken zorgen. Fietsen, sporten en vrijen kunnen hierdoor lastig en zelfs pijnlijk zijn.

De behandeling

Het verkleinen van de schaamlippen is een relatief eenvoudige ingreep, die schaamte en ongemak kan laten verdwijnen. Een schaamlipcorrectie wordt in de meeste gevallen onder lokale verdoving uitgevoerd. Hierbij verwijdert de gynaecoloog het overtollig weefsel van de binnenste schaamlippen en brengt de verhouding van schaamlippen in evenwicht. De huid wordt gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Na deze behandeling kunt u meteen naar huis.

Herstel

De eerste dagen na de behandeling zijn uw schaamlippen erg gevoelig en gezwollen. Door het behandelde gebied goed te koelen, kunt u deze zwelling verminderen. Een dag na de behandeling kunt u alweer douchen en normale beweging is bevorderlijk voor het genezingsproces (hoewel misschien onprettig).

Doordat de schaamlippen zeer goed doorbloed zijn, is het genezingsproces snel en kunt u meestal al na 1 week uw dagelijkse routine weer oppakken. U dient zich de eerste 6 weken van intiem seksueel contact te onthouden.

Na 2 weken komt u op controle bij de gynaecoloog.

Hoewel de complicaties bij een schaamlipcorrectie zeer klein zijn, is er zoals bij iedere operatieve ingreep een zeer kleine kans op infectie.

Correctie van de grote schaamlippen

De grote schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde huidplooien die de opening van de vagina en de kleine schaamlippen (labia minora) beschermen. De vorm van de grote schaamlippen is bij iedere vrouw anders. De grote schaamlippen kunnen vergroot zijn door overschot aan huid en/of weefsel. Dit overschot kan storend zichtbaar zijn in strakke broeken, sport- en zwemkleding. Na bevallingen en met het ouder worden, kan de huid van de grote schaamlippen vaak wat slapper, rimpeliger en donkerder worden. Sommige vrouwen vinden dat ontsierend of hebben daar last van.

De behandelingen

Met de Femilift laser kunnen meerdere behandelingen worden uitgevoerd voor versteviging en verjonging van de grote (buitenste) schaamlippen.

1. De FemiTight behandeling voor versteviging

Dit is een laserbehandeling waarbij het collageen in de schaamlippen verbeterd wordt. De schaamlippen worden hierdoor voller en steviger. Deze behandeling vindt plaats in de polikliniek en is vrijwel pijnloos. Over het algemeen zijn 3 tot 5 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. De behandelingen vinden plaats om de 2 tot 4 weken.

Het resultaat kan direct na de behandeling zichtbaar zijn, maar is optimaal na 3 tot 6 maanden, omdat dan pas de collageenregeneratie volledig is. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. Het verouderingsproces gaat door. Daarom zijn herhalingsbehandelingen na verloop van tijd nodig.

Herstel

Na de behandeling kunt u direct al uw normale werkzaamheden hervatten. Het is verstandig om tot 3 dagen na de behandeling geen gemeenschap te hebben. De huid is na de behandeling rood en warm.

2. De Litescan behandeling voor verjonging

Met de Femilift laser is het mogelijk de huid van de grote schaamlippen te verstrakken en verstevigen. De diepere huidlagen worden strak getrokken, waardoor rimpels verdwijnen en de huidstructuur wordt hersteld. De laser produceert vele smalle lichtbundels, die worden opgenomen in de huidcellen. Daar zetten ze de energie om in warmte. In de huid ontstaan hierdoor duizenden kleine (voor het oog onzichtbare) gaatjes. De huid wordt op deze manier gestimuleerd om nieuw en gezond weefsel aan te maken, waardoor ze er weer jonger uitziet.

Deze techniek wordt in de dermatologie gebruikt voor het gelaat. Het vermindert de pigmentatie van de huid. Deze wordt dus iets lichter. Tevens wordt de elasticiteit en stevigheid hersteld.

De behandeling vindt plaats in de polikliniek. Vóór de behandeling wordt de huid verdoofd met crème. Afhankelijk van de conditie van de huid zijn 1 of meerdere behandelingen nodig. De behandelingen duren ongeveer 15 minuten. Het verouderingsproces gaat door. Daarom zijn herhalingsbehandelingen na verloop van tijd nodig, gemiddeld om de 1 tot 2 jaar.

Herstel

Na de behandeling kunt u direct al uw normale werkzaamheden hervatten. Het is verstandig om tot 3 dagen na de behandeling geen gemeenschap te hebben. De huid is na de behandeling rood en voelt verbrand aan. Tevens kunnen er schilfertjes of korstjes op de huid ontstaan. Het is daarom belangrijk de eerste dagen na de behandeling de huid goed te beschermen met een vette crème.

3.Operatief verwijderen van overtollige huid

Als er overtollige huid is, kan dat gecorrigeerd worden met een labia majora correctie. Het overtollige weefsel wordt dan verwijderd. Dit kan met plaatselijke verdoving of onder narcose.

Herstel

De eerste paar weken na de operatie is het niet verstandig om te fietsen, vrijen of sporten. De schaamlippen zwellen vlak na de operatie op. Het is daarom belangrijk om de eerste paar dagen goed te koelen. De huid wordt met oplosbare hechtingen gesloten. Het litteken over de grote schaamlippen zal uiteindelijk vrijwel volledig verdwijnen.

Consult

Het eerste consult bij QUOLE Medisch Centrum Waalre is vrijblijvend. U wordt altijd gezien en behandeld door gynaecoloog Joke Haartsen en weet van tevoren precies wat de behandeling inhoudt, wat er gaat gebeuren en wat de kosten van de behandeling zijn, inclusief nazorg.

Wachtlijst

Vanwege de planbare zorg en de kleinschaligheid van Medisch Centrum Waalre, zijn we er op gericht om de wachtlijsten en de wachttijd tussen consult en behandeling zo kort mogelijk te houden.

Bekijk hier de actuele wachttijden.
Specialisme: Gynaecologie


ZKN beoordeling
Vanaf mei 2016 is Gynaecologie (Cosmetisch) als specialisme toegevoegd aan QUOLE Medisch Centrum Waalre. Dit specialisme is nog niet beoordeeld door ZKN en valt daarom (nog) niet onder het keurmerk. In de volgende audit zal dit worden meegenomen.