Kijkoperatie aan de schouder

Zien en direct behandelen

Een kijkoperatie aan de schouder geeft de orthopedisch chirurg duidelijk zicht op de verschillende delen van de schouder. Problemen aan de slijmbeurs, pezen, bot en kraakbeen kunnen direct worden gezien en behandeld.

Bij een kijkoperatie worden er via kleine incisies in de schouder diverse buisjes ingebracht waardoor camera’s en instrumenten op de te behandelen locatie kunnen worden gebracht zonder het lichaam te zwaar te belasten.

De ingreep

Een kijkoperatie aan de schouder vindt in dagbehandeling plaats. Dit houdt in dat u nog dezelfde dag of na één overnachting alweer naar huis mag. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De orthopedisch chirurg brengt via 2 incisies buisjes in, die gericht worden op het te behandelen gebied. In de ene buis bevindt zich de camera (arthroscoop) met lens en lichtkabel. Via de 2de buis worden de instrumenten ingebracht waarmee weefsel en bot kan worden verwijderd of gehecht.

Vooral bij behandelingen aan de slijmbeurs geeft de orthopedisch chirurg vaak de voorkeur aan een kijkoperatie als operatietechniek.

Aandoeningen die bij Medisch Centrum Waalre kunnen worden behandeld met een kijkoperatie zijn: (Scopische) Open Neerplastiek (behandeling slijmbeursontsteking), ofwel decompressie, stabilisaties en labrumfixatie.

Complicaties

Mogelijke complicaties zijn: dikke schouder, bloeding, infectie, frozen shoulder, recidief klachten, etc.

Herstel

Na de kijkoperatie worden de sneetjes met behulp van hechtingen gesloten en wordt de schouder verbonden. Het herstel na een kijkoperatie kan variëren van een periode van 2 weken tot enkele maanden. Dit kan sterk variëren van patiënt tot patiënt en is afhankelijk van de door de orthopedisch chirurg uitgevoerde verrichtingen en de ernst van de aandoening.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Specialisme: Orthopedie