Plaktesten contactallergie

Irritatie van buitenaf

Bij de allergietest wordt bekeken of u allergisch bent voor stoffen waarmee uw huid en/of slijmvliezen in contact komen. Met andere woorden, er wordt onderzocht of u een contactallergie heeft. Met behulp van de plaktesten wordt nagegaan of u allergisch bent en zo ja voor welke stof of stoffen. Bij deze test worden de verdachte stoffen op de rug aangebracht middels een pleister.

Voorafgaand aan het onderzoek vindt er een gesprek plaats met de dermatoloog. Hij/zij beslist welke stoffen bij u getest gaan worden. Het is daarvoor van belang dat u zoveel mogelijk informatie geeft over uw huidklachten en de omstandigheden waaronder ze ontstaan zijn. Het kan zijn dat u gevraagd wordt uw eigen geneesmiddelen, cosmetica, zalven, crèmes etc. mee te brengen (liefst in de originele verpakking). Er zijn bepaalde stoffen die niet getest kunnen worden vanwege de agressieve reactie op de huid. Dit zijn stoffen die, indien ze meteen uitgespoeld of afgespoeld worden, niet schadelijk zijn voor de huid, maar zodra ze een aantal dagen op de huid zitten wel schadelijk kunnen zijn. Voorbeelden zijn shampoo, zeep, wasmiddelen en dergelijke.

De behandeling

Ter voorbereiding op de plaktest zijn de volgende punten van belang:

  • Stel de huid van de rug niet bloot aan de zon of de zonnebank gedurende 3 weken voor het onderzoek;
  • Smeer 1 week voor de test geen hormoon bevattende crème op de rug;
  • Het medicijn prednisn kan het testresultaat beïnvloeden. Meld gebruik hiervan aan de arts;
  • Heeft u een behaarde rug, laat die dan 2 dagen voor de test droog scheren vanaf de schouder tot aan de taille;
  • Op de dag dat de pleisters worden geplakt, mag u uw rug niet insmeren met crème’s of lotions. Als u dat wel doet, zullen de pleisters loslaten en moet de test opnieuw worden gedaan;
  • Bij zeer warm weer kan het beter zijn de testen uit te stellen. Door de sterke transpiratie kunnen de pleister loslaten;
  • Als uw huid erg onrustig is of als het eczeem erg actief is, is het beter de test uit te stellen. Neem bij twijfel contact op met ons centrum.

Voor het onderzoek dient u 3 maal in 1 week naar de kliniek te komen. Dit gebeurt meestal op:

Maandag (dag 1)
Woensdag (dag 3)
Donderdag of vrijdag (dag 4 of 5)

Op de eerste afspraakdag worden de teststrips op de rug geplakt. Op de tweede afspraakdag verwijdert de assistente de pleisters en geeft met een kleurstof aan waar de verschillende stoffen waren geplakt. En op de derde afspraakdag beoordeelt de dermatoloog de testresultaten en bespreekt ze met u.

Na de behandeling

Vanaf het moment dat de strips op de rug zijn geplakt tot en met de derde en dus de laatste afspraakdag mag u uw rug niet blootstellen aan zon en zonnebank. Ook mag uw rug niet nat worden. Dat wil zeggen dat u niet mag douchen, baden en zwemmen. Probeer overmatige transpiratie te voorkomen. Activiteiten waardoor de pleisters los kunnen laten, zoals sporten en zwaar tillen dient u te vermijden. Als u zwaar lichamelijk werk verricht (zoals bouwwerkzaamheden) kunt u beter vrij nemen. Pleisters die aan de rand loslaten of omkrullen, kunt u weer vastplakken met een pleister. Een strak hemd of T-shirt houdt de pleisters goed op hun plaats. Een positieve reactie op een plaktest verdwijnt doorgaans binnen 1 tot 2 weken. Een enkele keer kan een licht gekleurde vlek zichtbaar blijven.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts nodig.

Specialisme: Dermatologie