Moedervlekken

Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Het is een normaal verschijnsel, vrijwel iedereen krijgt meerdere moedervlekken, gemiddeld 25. De officiele medische term voor deze goedaardige moedervlekken is naevocellularis.

Moedervlekken kunnen een heel enkele keer kwaadaardig worden. Onrustige moedervlekken zijn goedaardig, maar kunnen soms voorlopers van zijn kwaadaardige moedervlekken (melanoom). Moedervlekken zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes, meestal vlak, maar ook wel eens verheven of duidelijk bol en hobbelig. Ze kunnen in grootte, vorm of kleur nogal van elkaar verschillen.

Het is raadzaam uw (huis)arts te raadplegen indien een moedervlek:

  • grote wordt;
  • van kleur of samenstelling verandert;
  • van vorm verandert;
  • jeukt, steekt of pijn doet;
  • korstjes vertoont;
  • bloedt.

Hoewel het in de meeste gevallen om een onschuldige verandering gaat, is het altijd raadzaam om uw huisarts of dermatoloog te benaderen. Deze zal beoordelen of het verstandig is om de moedervlek te verwijderen en op te sturen voor onderzoek.

Moedervlekken verwijderen

Het verwijderen van één of meerdere moedervlekken is een relatief gemakkelijke ingreep die bij Medisch Centrum Waalre onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd door de dermatoloog. De moedervlekken worden met kleine sneetjes verwijderd, waarna de wondjes zorgvuldig gehecht worden. De verpleegkundige plakt na afloop de wondjes af met hechtpleisters. De verwijderde moedervlek wordt opgestuurd voor microscopisch onderzoek.

Wanneer de verdachte moedervlek zich bevind in een esthetische zone zoals het gezicht kan de dermatoloog u voor de operatieve behandeling doorverwijzen naar een van de plastisch chirurgen van Medisch Centrum Waalre.

De hechtingen worden verwijderd door de verpleegkundige, meestal 1 week na de behandeling, afhankelijk van de locatie van de ingreep.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts nodig.

Specialisme: Dermatologie