Overmatig transpireren / zweten (hyperhidrosis)

Een vervelend gevoel en bezwete kleding

Overmatig transpireren (zweten) komt ongeveer bij 1 op de 100 mensen voor. Hoewel iedereen tot een bepaalde mate transpireert, zijn er ook personen die te kampen hebben met een extreme vorm van transpiratie. Deze vorm van extreme transpiratie hindert mensen in hun dagelijks leven. Een behandeling met een spierverslapper geeft goede resultaten en kan veilig worden toegepast door ervaren artsen.

Behandeling met behulp van spierverslapper Botulinetoxine

BOtulineTOXine is een spierverslapper, hiermee is het mogelijk om bepaalde spiergroepen of klieren -tijdelijk- te blokkeren, om zo diverse aandoeningen te kunnen behandelen. Het bekendst zijn de rimpelbehandelingen, maar een spierverslapper kan ook heel efficiënt gebruikt worden voor zenuwaandoeningen en hyperhidrosis (overmatig transpireren). Het behandelen van het overmatig transpireren gebeurt door specifieke regio’s in de oksels met kleine injecties te behandelen, waardoor de zweetklieren worden geblokkeerd en de zweetproductie weer normale waarden aanneemt. De te behandelen regio’s worden vooraf door een zweettest bepaald. Het effect van de behandeling houdt ongeveer 4-6 maanden stand, waarna de blokkering wordt opgeheven en de zweetproductie weer op het oude niveau komt. Een opvolgende behandeling kan dan plaatsvinden.

Het wordt aangeraden de oksels voor de behandeling te scheren om zo infecties te voorkomen. Na de behandeling moeten de oksels goed schoon worden gehouden met water en zeep, waarna u na 2 dagen al deodorant kunt gebruiken.

Consult

Het consult en de behandeling vallen onder verzekerde zorg en worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Er kan wel aanspraak gemaakt worden op uw eigen risico. U heeft een verwijzing van uw huisarts of bedrijfsarts nodig.